Editie 2019.
Editie 2019. Merijn Geurts

4e Lions Kerstmatinee

Ondernemend Bernheze

HEESWIJK-DINTHER - Lionsclub Meierij-Den Dungen organiseert 12 december voor de vierde keer haar Kerstmatinee bij de Ruwenberg in Sint Michielsgestel. Bij deze mooie kersttraditie krijgt jong muzikaal talent een podium en bezoekers een zeer aangename middag met een gevarieerd muziekprogramma. De opbrengst wordt geschonken aan twee goede doelen. Theobert van Boven, voorzitter van het organiserend comité, legt uit: “De Lionsclub is een serviceclub.”

De 26 leden wonen in Heeswijk-Dinther, Den Dungen, Schijndel en Sint Michielsgestel en we stellen ons ten doel om behalve vriendschappen op de bouwen ook wat voor de maatschappij te doen. Het motto van de Lions is ‘We serve’. Onze club selecteert jaarlijks een aantal doelen waaraan kleinere of grotere donaties worden gedaan en dat geld halen we bijvoorbeeld op met de organisatie van dit Kerstmatinee. Het toegangsgeld (dit jaar € 30,-) en sponsorgeld worden na aftrek van kosten voor onder andere de musici aangewend voor twee bijzondere doelen: Theaterwerkplaats Novalis in Vught en Stichting Mumbai in Heeswijk-Dinther.

Vorig jaar werd de Kerstmatinee vanwege corona afgelast. Met een kerstactie en een ‘opbrengstverdubbelaar’ hebben de Lions toen toch ruim € 16.000,- kunnen verdelen onder de lokale voedselbanken. Dit jaar gaat de grote zaal van de Ruwenberg om 14.30 uur weer open, uiteraard onder de dan geldende toegangsregels. Belangstellenden kunnen alvast kaarten boeken via receptie@ruwenberg.nl. Zonder anderhalve meter maatregel kunnen er naar verwachting ruim 200 man in de zaal. Met de verwachte belangstelling zouden de kaarten wel eens snel op kunnen zijn! Van Boven: “We waren elk jaar uitverkocht. De sfeer tijdens de Kerstmatinees is altijd gezellig en ontspannen. De muziek komt van jong talent, geselecteerd in samenspraak met het conservatorium in Tilburg. Die sturen hun veelbelovende studenten, wat garant staat voor een sprankelende middag. Dat trekt een breed publiek uit de wijde omgeving. Wat bezoekers aanspreekt is, naast het gevarieerde programma, ook het feit dat de jonge musici een podium krijgen dat ze lange tijd hebben moeten ontberen in de coronaperiode. De musici krijgen betaald, en ze doen ervaring op. Dit is een unieke combinatie van fundraising en muziek waar iedereen blij van wordt”.

Lionsclubs zetten zich in om anderen te helpen en is al meer dan 100 jaar wereldwijd actief. Nederland kent meer dan 400 clubs met ruim 10.000 Lions. De lokale afdeling bestaat inmiddels 32 jaar en heeft een heel gemengd ledenbestand. Henk Janssen, dit jaar President, was destijds zelf een van de oprichters. Hij geeft aan dat er door de jaren heen leden in- en uitstromen, en dat de plezierige sfeer onderling altijd is gebleven. De leden ontmoeten elkaar twee keer in de maand, waarvan een keer met diner. Janssen: “We onderhouden vanaf het begin een goede relatie met Boer Goossens in Den Dungen. Daar eten en vergaderen we maandelijks. Na afloop wordt er vaak geanimeerd doorgepraat in de bar. Corona had onze ontmoetingen ook stilgelegd. Het is mooi om te zien en te ervaren dat we met elkaar de draad weer hebben opgepakt alsof er helemaal geen onderbreking is geweest.”