Afbeelding

Laboratorium adVee Dierenartsen scoort internationaal hoog

Ondernemend Bernheze

HEESWIJK-DINTHER - Het laboratorium van adVee Dierenartsen heeft meegedaan aan de International Proficiency Testing Scheme (PTS) van de Gezondheidsdienst voor Dieren. En nu is er qua resultaten internationaal heel hoog gescoord.

Jenneke Beerling-Juijn, al ruim 13 jaar werkzaam bij adVee Dierenartsen als laborante, vertelt: “We krijgen een set monsters aangeleverd vanuit de Gezondheidsdienst. Vervolgens ben je echt een aantal dagen bezig met het kweken van de bacteriën en het analyseren en typeren. Het is voor mij en mijn collega Inge dagelijks werk maar juist daarom is het goed om je kennis scherp te houden. Je krijgt bij dit PTS ook echt nieuwe ziektekiemen voor je neus. Kiemen die je dus nog niet eerder hebt gezien in de dagelijkse praktijk maar wel gewoon voorkomen in de verschillende diersectoren.”

De belangrijkste redenen voor adVee Dierenartsen om deel te nemen aan de testen zijn de kwaliteitsborging van testresultaten, het eventueel signaleren van problemen en het vergelijken van de lab resultaten met andere laboratoria en dierenartsenpraktijken. Voor het pluimvee heeft het laboratorium van adVee Dierenartsen nu een 70% totaalscore behaald en bij het rundvee zelfs een 100% totaalscore. Enorm goede resultaten vergeleken met de andere deelnemers die uit onder andere Nederland, België, Frankrijk, Finland, Duitsland, Spanje en Zwitserland komen. Bij meerdere ziektekiemen die moesten worden onderzocht had minder dan de helft van de deelnemers een correcte uitslag. En zo’n uitslag kan het verschil zijn tussen een juiste of onjuiste behandeling. Iedereen is er dus bij gebaat dat het laboratorium constante kwaliteit levert. Dat adVee Dierenartsen een zeer goed eigen laboratorium heeft maakt dat er vaak snel geschakeld kan worden van diagnose naar behandeling. En het lab team kan nu weer trots wat extra certificaten aan de muur hangen. Laboratorium en adVee dierenartsen: samen voor gezond boeren.