Afbeelding

Bus Whisky wil de duurzaamste whisky ter wereld worden (2)

Ondernemend Bernheze

LOOSBROEK - Bus Whisky is de duurzaamste whiskystokerij van Nederland en één van de naar schatting vijftig ‘single estate’ whiskystokerijen ter wereld die ook echt hun eigen brouwgerst verbouwen. Hoewel dat het Brabantse whiskylabel van Dennis Hurkmans en Ezra Leeger op voorhand uniek maakt, reiken de ambities in Loosbroek verder: “We willen de duurzaamste whisky ter wereld worden.”

Bierbostel
Op de boerderijdistilleerderij wordt gewerkt met gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten zo min mogelijk hun waarde verliezen. Een van de grootste restproducten van de whiskyproductie is bierbostel, de graanresten die overblijven na het brouwen. Omdat het erg eiwit- en energierijk is, wordt het vaak gebruikt als veevoer. Ook de bierbostel van Bus Whisky gaat voor een groot deel naar de koeien. Onder andere naar de familie Goijaarts in Dinther. “We kopen daar weer bierbostel gevoerde Blonde d’Anquitaine runderen terug voor de carpaccio in ons boerderijrestaurant”, vertelt Dennis. “Maar het gaat ook naar de varkens van de familie van Grinsven in Heeswijk, waar we speklapjes halen voor de BBQ”. Ook Van Mook, de Echte Bakker in Nistelrode voegt bostel toe aan het brooddeeg voor bierbostel-spelt stokbrood uit de Maashorst. En in de eigen Heische Hoeve bakkerij maken ze er granola van. Ezra: “En we fermenteren er soms ook groenten mee. We willen de kringlopen zo lokaal mogelijk sluiten. Dat is duurzaam en levert ook mooie verhalen op bij de gerechten op onze menukaart.”

Bierbostelbeton
Maar het bijzonderste product wat ze in Loosbroek maken van bierbostel is toch wel ‘bierbostelbeton’. Met behulp van minerale bindmiddelen maakte het team van Bus Whisky een biobased composiet van de bostel dat als bouwmateriaal kan worden gebruikt. Een eigen uitvinding waarop zelfs patent werd aangevraagd. “We hebben ons laten inspireren door hennepbeton, een ander biocomposiet op basis van cellulose wat we tegenkwamen op de Dutch Design Week in Eindhoven”, legt Hurkmans uit. “Beton en cement zijn jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer acht procent van alle CO2-emissies wereldwijd. Bierbostelbeton slaat CO2 juist op en toepassing levert in de bouw dus direct CO2 besparing op”. Een van de componenten is gehydrateerde kalk. Dit element reageert met het vocht in de bostel, vangt CO2 weg uit de lucht en houdt het vast binnen zijn moleculaire structuur. En na het slopen van een gebouw kan bierbostelbeton hergebruikt worden als kalkrijke organische mest op het land, dus het is volledig circulair.

De afdeling bouwfysica van de TU Eindhoven heeft inmiddels ook naar de Loosbroekse vinding gekeken. Hurkmans: “Ze verwachten dat het constructief niet sterk genoeg zal zijn, maar voor veel toepassingen, bijvoorbeeld in combinatie met houtskeletbouw is dat ook niet per se nodig”. Bus Whisky heeft de bierbostelinnovatie inmiddels ingestuurd voor een duurzaamheidsprijsvraag van de Kentucky Distillers Association in Amerika.

Bus Whisky Distillers
Heideweg 1a Loosbroek
www.buswhisky.com

Afbeelding