Toine en Karin
Toine en Karin Foto: Marcel van der Steen

Toine & Karin: Wat goed is, moet je niet veranderen

Ondernemend Bernheze

NISTELRODE – Op de Nisseroise keukentafel van Antoine en Karin liggen foto’s ‘van toen’. Groente- en fruitspeciaalzaak Ceelen bestaat namelijk dertig jaar. Een uitgelezen moment om eens terug te blikken én vooruit te kijken. Want er is veel veranderd, maar ook hetzelfde gebleven.

Hoe is het begonnen?
Antoine woonde in Lithoijen toen hij in 1980 ging werken bij de groente- en fruitzaak van Van den Borgh – zijn moeder’s neef, die zijn fruit teelde aan de andere kant van de Maas. Hij trouwde in 1989 met zijn Karin en met het oog op de winkel in Nistelrode, die hij naar tien jaar trouwe dienst zou overnemen, gingen ze daar ook wonen.

Wat is er veranderd?
“De gezondheidstrend blijft groeiende”, weet Karin. “Vroeger waren het vooral moeders om in te kopen voor het gezin, maar tegenwoordig zijn mensen al veel jonger bewust bezig met gezonde voeding.” En wat vroeger heel gewoon was, is nu een label: Biologische pakketten worden op bestelling geleverd. Antoine: “Ze zitten vol streekproducten en vergeten groenten van vroeger, zoals schorseneren, rode bieten en peterseliewortel.” De pakketten vinden gretig aftrek. Niet verwonderlijk ook, want de recepten zitten er zelfs al bij.

De mooiste herinnering?
Antoine en Karin kijken elkaar ontroerd aan, en noemen tegelijkertijd dezelfde naam: Miet Kerkhof. Zij is inmiddels rond de 95 jaar en klant van het eerste uur. Karin: “Bij tijd en wijle kon ze zo heerlijk mopperen. Maar onzen Twan kon er wel een potje mee breken.” Inmiddels woont Miet in het Osse Ministerhof, en kan ze niet meer langskomen in de winkel. “Vorig jaar zijn we bij haar op bezoek geweest, met een mand fruit. Het was een emotioneel weerzien”, vertelt Antoine. Karin knikt dankbaar: “Zo zie je maar dat het contact met de klanten de kern van je winkeltje is.”

Wat is hetzelfde gebleven?
“Ook al is het momenteel een lastige tijd, we proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen. De klant is bij ons echt koning” meldt Karin trots. Ook met het fijne dorpse karakter zit het na al die tijd nog helemaal goed. Antoine: “Het lukt nu niet iedereen om langs te komen. Daar doen we niet moeilijk over. Mensen kunnen per mail of telefonisch bestellen. We bezorgen het graag.” De liefde voor kwaliteitsproducten straalt uit elke anekdote die het echtpaar weet te vertellen. Karin: “Wat goed is, moet je niet veranderen. Onze zuivel komt van Zuivelboerderij de Ambachtshoeve in Raamsdonkveer en de ontbijtgranen van Graanpletterij de Halm in Heeswijk-Dinther.” Antoine voegt daar aan toe: “Al jaren favoriet zijn onze zelfgemaakte rauwkost met geliefde unieke sauzen, de fruitschalen voor ieder budget en de gezonde cadeaubon.”

En de toekomst?
Karin: “Wat we doen, dat doen we denk ik goed. We bestaan niet voor niets alweer dertig jaar. Maar dat is wel dankzij de klanten. Om hen te bedanken, hebben wij nu onze jubileumacties, waarbij we drie dagen producten voor dertig centen en voor drie euro weggeven.” Antoine kondigt aan: “We gaan de zomer in, dus binnenkort hebben we weer ‘dé’ asperges van De Wit uit Mariaheide. Geschild én ongeschild” om te verzekeren: “Natuurlijk zijn we van plan om zo nog wel wat jaartjes door te gaan. Het bevalt ons nog altijd prima!”


Tekst Monique van Strien

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 8 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 9 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 11 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 12 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 12 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 12 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze