Tentoonstelling ‘Project Maashorst van Lisa Beckers’
Tentoonstelling ‘Project Maashorst van Lisa Beckers’

Tentoonstelling ‘Project Maashorst van Lisa Beckers’

Nistelrode

NISTELRODE - Kunstenaar Lisa Beckers presenteerde een jaar geleden haar ‘Project Maashorst’ in galerie Atelier Anders te Schaijk. Tot 26 oktober is deze te bewonderen in het Natuurcentrum De Maashorst.

Lisa Beckers (1989) is sinds maart 2018 bezig geweest met het project Maashorst. Een interdisciplinair onderzoek naar de kern van de Maashorst. Haar schilderijen laten je letterlijk verdwijnen in de aarde. Vanuit haar kennis als ambachtelijke schilder is ze op zoek gegaan naar grond uit De Maashorst, die zij verwerkt tot pigment. Met hulp van wijstkenner Rimbaud Lapperre en Maashorst-kenner Ton Vogels is ze nog verder de grond ingedoken. Zo heeft Beckers ijzeroer uit de Peelrandbreuk gebruikt. Met haar collectie pigmenten, zoals Slingerpad bruin, Mortelse oker, Slabroek grijs en Perekker roze, heeft ze een bijzonder palet met caseïne verf gemaakt.

Je kunt Beckers beschrijven als een moderne romanticus. In de hedendaagse wereld heeft de mens altijd een hand in het landschap. Door in te zoomen op een klein stukje natuur, waar de menselijke hand niet meer te zien is, ontstaat weer de grootsheid van de natuur. Het micro beeld toont geen huis of andere bouwsels, maar ongerepte schoonheid. Het werk verstilt en geeft de rust waar misschien elk mens onbewust naar verlangt.

In de tentoonstellingshoek op het Natuurcentrum vindt je de ontwikkelde pigmenten uit de grond van De Maashorst, een selectie van kwaststreken die Lisa met gebruik van deze pigmenten ontwikkelde en enkele prachtige schilderijen die door haar ermee gemaakt zijn. Een deel van de pigmenten vond Lisa in de omgeving van het natuurcentrum en die plekken liggen ook langs onze wandelroutes. In de tentoonstelling geeft ze enkele tips waar die te vinden zijn, het is dan ook een leuk idee na het bezoeken van de tentoonstelling eens langs deze plekken te wandelen.