Afbeelding

Sluit aan bij de avontuurlijke wandeling; rondje Kilsdonkse Molen

Natuur & Dieren

HEESWIJK-DINTHER - Wandel je zondag 24 september mee in de omgeving van De Kilsdonkse Molen? Ga op ontdekkingstocht langs waterloop de Aa, de molenbeek richting Kasteel Zwanenburg en met het voetveer. De tocht duur anderhalf uur en staat onder leiding van ervaren natuurgidsen van IVN Bernheze. We vertrekken om 10.00 uur vanaf De Kildonkse Molen. 

Historie en natuurontwikkeling
Op de plaats waar De Kilsdonkse Molen werd gebouwd, vertakte de Aa zich in een noordelijke en zuidelijke arm waardoor de molen als het ware op een eilandje stond. In die tijd ook wel bekend als; op het Beugt, genoemd naar de bocht in de Aa. Aan de rechteroever van de Aa wonen al lange tijd mensen in verschillende kernen, waaronder Hoog en Laag Beugt, Heeswijk en Dinther. Het zeventiendeeeuwse huis Zwanenburg staat in de directe omgeving van de molen en kent ook een rijke historie. Door de eeuwen heeft De Kilsdonkse Molen diverse perioden gekend van glorie naar vergankelijkheid en wederopbouw. Maar ook de natuur, de waterloop en het landschap kent vele ontwikkelingen. Het is een prachtig stukje natuur en historie op een bijzonder plek.

We wandelen een rondje bij deze molen, langs de oude en vernieuwde waterloop van de Aa, steken met een voetveer over om langs kasteel Zwanenburg terug te wandelen. De gidsen nemen je graag mee in het historische verhaal, maar staan ook stil bij de natuur die zeker in deze tijd ook zal verwonderen. Ervaar dit bijzonder stukje natuur dichtbij huis.

De wandeling is toegankelijk voor validen, het terrein is niet geschikt voor rolstoelen/buggy’s. Honden mogen helaas niet mee. Aanmelden is niet nodig. De wandeling is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor IVN Bernheze wordt op prijs gesteld.

Afbeelding
Afbeelding
Sport 9 minuten geleden Rösler Benelux steunt handbalvereniging Dynamico
Afbeelding
Sport 1 uur geleden Herman van de Wijst wint snerttoernooi Jeu de Boulesclub Die Lé 2024
Afbeelding
Sport 22 uur geleden JO15-2 wil heel graag de sponsoren bedanken
Afbeelding
Kunst & Cultuur 23 uur geleden Basisschool Op Weg op ontdekkingstocht bij Cultuurkapel Vorstenbosch
Afbeelding
Kunst & Cultuur 23 uur geleden Vier keer leuk in CC Nesterlé
Afbeelding
Natuur & Dieren 23 uur geleden IVN Bernheze ondersteunt ontmoetingstuin Servaes