Afbeelding
Babs van den Berg

Vrijwilligers van de Abdij vlinder- en bloementuin zoeken hulp

Natuur & Dieren

HEESWIJK-DINTHER – Achter Abdij van Berne ligt een keurig onderhouden openbaar wandelterrein. Naast een poel, insectenmuur, bijenkasten, hopveld, kruidentuin en een fruitboomgaard is er óók een keurig door een klein groepje vrijwilligers onderhouden vlinder- en bloementuin. Om dat zo te hebben en te houden wordt voor laatstgenoemde tuinen gezocht naar helpende handjes.

In 2002 ging het terrein achter Abdij van Berne letterlijk op de schop en werd anders ingericht. “Er is toen een stuk grond teruggegeven aan de natuur. Dat wil zeggen dat het ingericht werd voor bijen, vlinders en uiteraard ook andere insecten”, vertellen Peter Kriele, John Davies, Ineke van Grunsven en Jan van de Broek. 

Vlinder- en bloementuin
Ook Fons Jacobs en Nico van Etten (niet op de foto’s) mogen in dit verhaal niet ontbreken. Genoemden zijn allemaal al heel lang vrijwilligers van de vlinder- en bloementuin. Samen met een destijds uitgegraven poel, hopveld, kleine fruitboomgaard, kruidentuin en een insectenmuur is zo een mooi openbaar wandelterrein gemaakt. Namens de Abdij is Maarten van de Weijer degene die het hele terrein coördineert en aanstuurt.

Perkjes
De vlinder- en bloementuin is verdeeld in allerlei perken met bloemen en allerlei andere soorten planten en kruiden. “Vlinderstruiken, kattenkruid, verschillende asters, maar ook de kaffer- en Afrikaanse lelie staan hier. Dan zijn er ook nog wat kruiden, zoals knopig helm-, citroen- en dragonkruid, bieslook, laurier en lavendel. Er staat hier echt van alles”, zo wordt opgesomd.

Vrijwilligers
Het gras is keurig gemaaid en alles ligt er netjes bij. De bloemen bloeien weelderig en alles oogt groen en onderhouden. Dat is te danken aan genoemde vrijwilligers. Zij steken elke vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur de handen uit de mouwen. “Snoeien, bemesten, schoffelen, uitgebloeide bloemen verwijderen, verspenen en zaaien; er is altijd wat te doen”, zegt het gezelschap vrolijk.

Natuur
Terwijl ze ‘vroeger’ her en der begonnen, heeft iedereen zoetjes aan het beheer genomen over een eigen hoekje. Tuingereedschap is ter plekke aanwezig. Om te zorgen dat de tuin goed onderhouden blijft, wordt gezocht naar hulp. Mensen met liefde voor de natuur en groene vingers die het leuk vinden om buiten bezig te zijn. “Het is fijn om hier te werken. Het is heel ontspannen”, zo melden de dame en heren. Ze voegen met een lach toe; “Het is ook rustgevend mits de hanen van broeder Frans, die hier ook een plek hebben, hun snavel houden.”

Informatie
Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd op vrijdagochtend aan te komen om een kijkje te nemen en sfeer te proeven. Dan: “10.30 uur is een goed tijdstip, want dan kan aangesloten worden voor een kopje koffie. We hebben er doorgaans een koekje bij.”

Voor meer informatie mail je naar adenienvangrunsven@home.nl of bel je naar René van de Pas, 06-19897124.

Tekst: Wendy van Lijssel

Afbeelding
Afbeelding