Afbeelding
Mignon van den Wittenboer

Het nachtleven in de Maashorst

Natuur & Dieren

MAASHORST - Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens ‘de Nacht van de Nacht’ op zaterdag 30 oktober. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door natuur- en milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de zeventiende keer georganiseerd. Ook Natuurcentrum De Maashorst sluit hier graag bij aan en legt die avond de focus op het nachtleven in de Maashorst. 

De schemering is het moment dat in de Maashorst bepaalde dieren juist actief worden. Dieren die gewend zijn overdag onder de grond, in een holle boom of onder dicht struikgewas te rusten gaan juist dan op pad. Hun sterke gehoor, reuk of andere goed ontwikkelde vermogens helpen hun de weg in het donker te vinden en daar op zoek te gaan naar voedsel. Langzaam kruipen dassen en vossen uit hun holen, komt een ree uit de dekking en zoeken nachtvlinders hun weg naar geurende heide. 

Natuurcentrum De Maashorst heeft een wandelroute van ongeveer vier kilometer uitgezet in de Maashorst. Er wordt gelopen in groepen van tien tot vijftien personen. Je krijgt een routebeschrijving erbij. De route is in het donker duidelijk te volgen. Onderweg krijg je op verschillende plekken informatie over het nachtleven in de Maashorst. Zoals onder andere nachtvlinders, dassen, vleermuizen en reeën. De vrijwilligers van Sterrenwacht Halley zijn ook aanwezig. De mensen op deze posten zijn allemaal expert op hun gebied en kunnen je alles vertellen over de nachtdieren en laten je zien hoe deze dieren in de Maashorst leven of hoe de sterrenhemel er boven ons uitziet. We raden je aan wandelschoenen te dragen. 

De deelnamekosten bedragen € 7,50 per persoon vanaf 12 jaar en ouder. Kinderen tot 12 jaar betalen € 5,-. Er kunnen maximaal 60 personen mee. Vertrek is mogelijk in vier verschillende tijdsloten vanaf 18.45 uur vanaf het natuurcentrum. De eerste groep vertrekt op 18.45 uur, de laatste om 19.30 uur.
Inschrijven is mogelijk via www.natuurcentrumdemaashorst.nl of 0412-611945.
De routebeschrijving ontvang je voor vertrek op Natuurcentrum De Maashorst aan Erenakkerstraat 5 in Nistelrode.