Afbeelding
Yvonne Kroese

Onthulling mini landmark Romeinse Bronsschat

Kunst & Cultuur

NISTELRODE - 

Op vrijdag 23 februari wordt de oorspronkelijke vindplaats van de grootste Romeinse Bronsschat van Nederland gemarkeerd met de onthulling van een uniek mini-landmark. In 2004, tijdens de aanleg van snelweg A50, kwam deze buitengewone schat aan het licht tijdens archeologisch onderzoek. 

Bronsschat
De schat, bestaande uit 29 bronzen kannen, schalen, zeven, emmers, (steel)pannen en kandelaars uit de eerste tot en met de derde eeuw na Christus, vertelt niet alleen het verhaal van de ontdekking, maar ook over het dagelijks leven van de lokale bewoners in de Romeinse tijd.

Na de ontdekking en opgravingen van de zwaar gehavende objecten is de Bronsschat gerestaureerd, beschreven, archeologisch geduid, en uiteindelijk terechtgekomen in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, waar het wordt beschouwd als buitengewoon belangrijk Nationaal Archeologisch Erfgoed. 

Tentoonstelling
De kroon op dit project zal plaatsvinden op zaterdag 18 mei 2024, met de opening van de tentoonstelling rondom de Bronsschat van Nistelrode. Deze bijzondere tentoonstelling, die duurt tot en met donderdag 23 mei, zal plaatsvinden in het parochiehuis (Laar 50) in Nistelrode. Na de terugkeer van de echte bronzen objecten naar het RMO, zullen 3D op ware grootte geprinte exemplaren worden tentoongesteld, samen met andere fraaie vondsten uit de opgravingen. Deze tentoonstelling is tot zondag 16 juni te bezoeken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sport 8 uur geleden Zevende trekking jeugdlotto
Afbeelding
Ondernemend Bernheze 20 uur geleden Moments & More Nistelrode start met bezorgen!
Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 23 uur geleden Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:57 Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:20 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 08:30 Ontplooi je talenten in het Talentcentrum