Foto is kort voor de sloop in 1860 genomen (oudst bewaard gebleven foto van HD) Het hervormde kerkje aan de Lariestraat
Foto is kort voor de sloop in 1860 genomen (oudst bewaard gebleven foto van HD) Het hervormde kerkje aan de Lariestraat

Lezing over de canon van Heeswijk, Dinther en Loosbroek

Kunst & Cultuur

HEESWIJK-DINTHER - De kennis van de geschiedenis in het algemeen en ook die van de eigen omgeving is bij de meeste mensen zeer beperkt. Daarom presenteerde de ‘commissie De Rooy’ in 2006 een canon van de Nederlands geschiedenis. Vijftig ‘vensters’ in tien tijdvakken die je een blik gunnen op het verleden van ons land. Daarna hebben veel dorpen en steden ook een canon samen gesteld.

Enkele jaren geleden heeft het bestuur van Heemkundekring De Wojstap besloten voor Heeswijk, Dinther en Loosbroek een eigen canon samen te stellen. Om een goede en verantwoorde keuze te kunnen maken uit de vele onderwerpen is allereerst de geschiedenis van Heeswijk, Dinther en Loosbroek in beeld gebracht. Daarvoor heeft Elle Klop in zijn boek ‘Dinther Heeswijk Loosbroek’ de geschiedenis vanaf 8000 jaar voor Christus tot 1969 beschreven. Daarmee zijn de belangrijkste feiten op een rij gezet en werd het mogelijk de canon samen te stellen.

Bestuurslid Bart van Schijndel heeft een conceptcanon gemaakt die hij met betrekking op 50 vensters met bijbehorende afbeelding zal presenteren.
Uit het verhaal van Bart zal blijken dat de keuze voor de onderwerpen niet voor eeuwig is. Inzichten veranderen, nieuwe ontdekkingen en technieken maken dat een canon van de geschiedenis regelmatig moet worden bijgesteld. Dat maakt deze lezing extra interessant, want aan de toehoorders zal na afloop van de lezing gevraagd worden welke onderwerpen zij missen of niet relevant vinden. Welke gebeurtenis hoort in ieder geval wel een plaats te krijgen in de canon van Heeswijk, Dinther en Loosbroek?

Woensdag 21 februari, aanvang 20.00 uur Adres: Raadhuisplein 21a in Dinther. Leden hebben gratis entree, niet-leden betalen € 3,-.

Afbeelding
Sport 8 uur geleden Zevende trekking jeugdlotto
Afbeelding
Ondernemend Bernheze 19 uur geleden Moments & More Nistelrode start met bezorgen!
Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 22 uur geleden Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:57 Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:20 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 08:30 Ontplooi je talenten in het Talentcentrum