Afbeelding

Gecheckt en goed bevonden

Kunst & Cultuur

33 Jaar carnavalsmis HDL pakt oe in en doet er een strikske omheen

HEESWIJK-DINTHER – De carnavalsmis op zaterdag 10 februari om 9.11 uur in de Sint Servatiuskerk in Heeswijk-Dinther staat te boek als dé opening van het carnaval in HDL. De bijzondere kerkdienst wordt dit jaar voor de 33ste keer gehouden. Daarom wordt de kerk extra versierd en is er een nog een specialere invulling dan gebruikelijk met speciale gasten en bijdrages. Iedereen is hartelijk welkom.

De carnavalsmis in HDL is inmiddels een niet meer weg te denken fenomeen. Dat er überhaupt ooit mee begonnen werd, was in 1990 meer geluk dan wijsheid. Pastoor Eric Smits bedacht om tijdens de kerkdienst op maandagochtend met carnaval een misintentie te doen voor toenmalig prins carnaval Piet Jacobs.

Speciale carnavalsmis
Het berichtje werd meegenomen in de media en opgepikt door iemand van Stichting Carnaval HDL, waarna in overleg met de pastoor, slechts twee dagen ervoor, besloten werd om er een speciale carnavalsmis van te maken. “Er kon last minute niet veel meer geregeld worden. De plaatselijke tamtam deed echter zijn werk en ook die eerste editie zaten er naast de prins en gevolg al vertegenwoordigers van carnavalsverenigingen, blaaskapellen en andere carnavalsvierders in de kerkbanken. Zo werd de carnavalsmis geboren.

Motivator en inspirator
Grote motivator en inspirator was Henk Habraken, stichtingsadjudant, troubadour en een goed katholiek die eigenlijk strenger was in wat gedaan mocht worden dan de pastoor. “Hij zong gelijk die eerste editie samen met Ingrid Verhoeven enkele liedjes. Ingrid doet nog altijd mee. Dit jaar al voor de 33ste keer”, vertellen Ferdy Verhoeven en Ben van Asperen die samen met Marc van Vugt en René Habraken de dienst organiseren.

Respectvol en carnavalesk
In 2017 overleed Henk Habraken. Ook dankzij hem groeide de carnavalsmis uit tot een drukbezochte dienst waar alle pastoors altijd aan meewerkten. Een viering die altijd op passende wijze in elkaar wordt gezet. Dat wil zeggen respectvol en kerkelijk, maar gelijktijdig ook ludiek en carnavalesk. “Bij de preek wordt hardop gelachen en zelfs geapplaudisseerd”, zeggen Ferdy en Ben opgewekt.

33-jarig jubileum
Ook de carnavalsmis pakt HDL in en doet er voor het 33-jarig jubileum, in deze écht een strikske omheen. Meerdere zelfs. Genoemde lachen: “We hebben, zonder dat we op dat moment wisten wie onthuld zou worden, bij de huidige prins passende versieringen gemaakt in stichtingskleuren. Ook daarmee gaan we de kerk uitgebreid versieren. Voor bezoekers ligt een speciaal ingepakt misboekje klaar inclusief de teksten van alle liedjes. Zoals altijd zijn voor deze editie wederom nieuwe liedjes geschreven op bestaande melodieën. Die kunnen zodoende door iedereen meegezongen worden. De dienst wordt geleid door Joost Jansen O Praem, maar voor deze speciale gelegenheid zijn ook pastoor Eric Smits en pater Wim van Meijgaarden sss van de partij. Ook wordt een ode gebracht aan Henk Habraken en zijn er diverse muzikale bijdrages, waaronder die van blaaskapel De Kornuiten en anderen.” Voor het sfeervolle samenzijn is iedereen hartelijk welkom.

Quote: “Bij de preek wordt hardop gelachen en zelfs geapplaudisseerd”

Tekst: Wendy van Lijssel