Afbeelding
Guus van der Valk

Opening Kerkstraat Vorstenbosch

Kunst & Cultuur

VORSTENBOSCH - Uit de wens om in de omgeving meer groen van bomen te realiseren, werd een project opgestart met omwonenden, de Dorpsraad en de gemeente. De herinrichting van de Kerkstraat is klaar en dat vroeg om een officiële opening. Maandag 20 maart was het zover, om 15.00 uur stonden de betrokken partijen even stil bij het mooie resultaat. 

Samen met dorpsraad Vorstenbosch, buurtvereniging Kerkstraat en de bedrijven die gewerkt hebben aan de herinrichting opende wethouder Marius Tielemans de Kerkstraat. Het ontwerp werd opgesteld met de omwonenden en de Dorpsraad. Dit werd uitgevoerd en inmiddels is er een nieuwe inrichting die past bij de nieuwe functie van de Kerkstraat, een woonstraat!

Wat is er allemaal aangepast?
Het asfalt is vervangen door klinkers. Er zijn nu diverse maatregelen ingevoerd die de snelheid afremmen, denk aan wegversmallingen, drempels en een slinger ter plaatse van de kruising Kerkstraat-Schoolstraat. Het zebrapad in de schoolzone is nu verhoogd zodat het verkeer extra afgeremd wordt ter plaatse van het zebrapad. Bij de kruising Kerkstraat-Schoolstraat staat molen Windlust. Op deze plek is een molensteen in de wegverharding opgenomen als eerbetoon aan de molen. Dit was een wens vanuit de bewoners van Vorstenbosch.

Meer groen
Uit het participatietraject bleek dat er ook een wens is voor meer groen, met name bomen. Bomen zijn ook belangrijk in relatie tot klimaatadaptatie. Ze verminderen hittestress, nemen CO2 op en filteren fijnstof uit de lucht. In overleg met de Dorpsraad en enkele omwonenden van de Kerkstraat is daarom een project opgestart waarbij omwonenden een boom in hun voortuin te planten. De gemeente betaalt de boom, de aanplant en verzorgt drie jaar lang het onderhoud. Daarna wordt de boom eigendom van de inwoner. In het voorjaar van 2022 zijn vijftien bomen geplant in diverse voortuinen langs de Kerkstraat. Binnenkort volgt een tweede ronde waarin nog zeven bomen extra geplant worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding