Afbeelding

Twee burgemeesters op de koffie bij 100-jarige

Human Interest

SINT-OEDENRODE/HEESCH – “Zo, een uitverkocht huis!” zei Jan van Roosmalen vrolijk. Het is maandagochtend 20 juni en zijn huiskamer in verpleeghuis Odendael zit inderdaad goed vol met familie en pers en wanneer de deur opengaat wordt het nog drukker. Hoog bezoek meldt zich. Normaal gesproken komt er één burgemeester op de koffie wanneer iemand 100 jaar wordt, maar dit keer zijn het er twee!

Jan komt namelijk oorspronkelijk uit Heesch, maar sinds enkele jaren woont hij in Odendael in Sint-Oedenrode, omdat er in zijn omgeving geen plek was. Hij vindt het allemaal prima. Met zijn positieve inborst zal Jan met aanpassen niet zo’n moeite hebben. Ook met enkele vreemden in zijn huis voelt hij zich op zijn gemak en praat hij honderduit. Over zijn werk als huisschilder (Jan schilderde ooit eens de Mars- en de CHV-fabriek in Veghel) en zijn hobby jagen. “We jaagden vooral op hazen, konijnen, ratten en muizen. We hadden in Heesch een jachtgebied van ruim 40 hectare.” Trots wijst de jarige naar enkele foto’s en een schilderij waarop Jan staat afgebeeld als jager.

Behalve schilderen en jagen, was Jan ook een fervent handelaar. Hij kocht allerlei spullen in en verkocht ze – soms na een kleine opknapbeurt - weer door. Kasten, fietsen, soms zelfs een auto. “Maar hij was niet technisch”, voegt een dochter snel toe. “Nee, hij keek naar het huis en naar de mensen. Als ze er goed verzorgd uitzagen, dan zou de auto vast ook wel in goede staat zijn.” 

Jan glimlacht bij het aanhoren van deze anekdote en is aangenaam verrast als er ineens twee burgemeesters binnenkomen. Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad en burgemeester Marieke Moorman van Bernheze. Zij heeft een bijzonder cadeau voor de 100-jarige: een kopie van de geboorteakte. Bij het voorlezen van het jaartal 1922 beseft iedereen in de kamer ineens nog meer hoe lang dat geleden is...

Tekst: Jeroen van de Sande

Afbeelding
Afbeelding