Burgemeester Moorman bracht ze maandagochtend een bezoekje en had de ingelijste trouwakte van 60 jaar geleden bij.
Burgemeester Moorman bracht ze maandagochtend een bezoekje en had de ingelijste trouwakte van 60 jaar geleden bij.

Jan en Lientje van den Akker vieren 60-jarig huwelijk

Human Interest

NISTELRODE – Een diamanten huwelijk! Maandag 25 april was het precies 60 jaar geleden dat Jan en Lientje van den Akker in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Moorman feliciteerde het jubilerende echtpaar namens de gemeente Bernheze, waar ze haar hele leven al woont.

Iets meer dan zestig jaar geleden was daar die mooie, lange dag. Op 25 april 1962 gaven Jan van den Akker en Helena van Doorn elkaar het jawoord. Vanaf die dag was het altijd ‘Jan en Lientje’ van den Akker. Ze begonnen ’s ochtends met de mis in de Vorstenbossche kerk, waarna ze doorgingen naar het gemeentehuis in Nistelrode en eindigde met een groot feest in de zaal van Toon van Grinsven in Vorstenbosch. Beiden waren toen 24 jaar, nu zijn ze 84 jaar. 

Op de fiets naar Den Bosch
Toen hij 15 jaar was, begon Jan als smid; kachelsmid en hoefsmid. “Overdag aan het werk en ’s avonds op de fiets op en neer naar de school in Den Bosch”, vertelt Lientje. Ze leerden elkaar kennen in de danstent, hoewel Jan liever ging biljarten dan dansen. “Ik vroeg hem voor de laatste dans, daarna bracht hij me naar huis en van het een kwam het ander.” Toen ze een aantal jaar later samen gingen wonen aan het Weijen in Nistelrode, kwam er een smederij en ijzerwarenwinkel aan huis. Waar Jan druk was in de smederij en werkplaats, stond Lientje altijd in de winkel, veertig jaar lang. Samen kregen ze in die tijd ook drie zoons en één dochter: Pieter, Hugo, John en Laura.

Samen aan de koffie
Zo’n twintig jaar geleden verhuisde het stel naar de Kromstraat, waar Lientje nu nog steeds woont. “We hebben hier destijds alles verbouwd; het is nu echt óns huis en we hebben er altijd met plezier gewoond.” Jan woont tegenwoordig in Laarstede, maar wordt nog elke middag mee naar huis genomen door Lientje. “Dan zitten we gezellig samen aan de koffie, eten we een ijsje of luisteren we muziek.” Aan het eind van de middag brengt Lientje Jan weer terug naar Laarstede.

We hebben het heerlijk samen
Zondag 24 april werd het 60-jarig huwelijk gevierd en kwamen familieleden en vrienden op bezoek. Zelfs klanten van vroeger die tegenwoordig nog vriendin zijn, kwamen langs. Maandag 25 april ontvingen ze felicitaties van burgemeester Moorman. Volgens Lientje is het geheim van een goed huwelijk toch wel het níets moeten, maar alles mogen en elkaar aanvullen waar nodig. “We zeggen altijd alles tegen elkaar en hebben het heerlijk samen.”

Tekst: Carlijn van de Ven

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 8 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 9 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 10 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 11 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 12 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 12 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze