Afbeelding
Edwin Hendriks

Heeswijkse imker Peter werkt mee aan internationaal bijenfokprogramma

Human Interest

HEESWIJK-DINTHER – Al jarenlang wordt de bijenpopulatie wereldwijd bedreigd. Dit heeft onomkeerbare gevolgen voor de bestuiving van bomen, planten en gewassen, en daarmee dus ook voor onze voedselvoorziening. Om deze crisis te lijf te gaan, neemt de Heeswijkse imker Peter van der Pol met zijn bijen deel aan een ingenieus internationaal fokprogramma.

Verdwijnziekte
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het gebruik van pesticiden de belangrijkste oorzaak van de aanhoudende bijensterfte is. Het werkelijke probleem is echter de varroamijt, een parasiet die zich inmiddels over de hele wereld heeft verspreid. Besmetting geeft de bijen misvormde vleugels en niet veel later sterven ze. Vele complete bijenvolken gaan ieder jaar ten onder aan deze ‘verdwijnziekte’.

Natuurlijk gedrag
“Bestrijden kan op twee manieren”, begint Peter zijn uitleg. “Het kan chemisch, dus met gif. Dat doen we natuurlijk liever niet, maar is voor veel imkers noodzakelijk om hun bijen in leven te houden. Maar je moet in je achterhoofd houden dat je met dieren en met voedsel bezig bent. Optie twee is dus veel wenselijker: natuurlijke bestrijding.”

Resistentie
Waar ik ook op vakantie ga – Tunesië, Peru, Ecuador, Indonesië; ik zoek altijd een imker op. Het is prachtig om te zien, hoe per land weer anders geïmkerd wordt”, vertelt de voorzitter van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Bernheze. “In Indonesië blijkt een bijensoort te zijn die het broed verlaat zodra er een te hoge besmettingsgraad wordt gedetecteerd.Vergelijkbaar evolutionair afweergedrag willen we graag in onze westerse rassen inbrengen, zonder dat daarbij de goede ras-specifieke eigenschappen van onze vriendelijke en productieve bijen verloren gaan. Dat is nog een heel karwei, maar we zijn op de goede weg.”

Koninginnen
Peter legt gepassioneerd uit hoe het in zijn werk gaat: “De ontwikkeling is begonnen in Hawaii, en er doen steeds meer landen mee. De ‘nieuwe bij’ weet heel effectief de problematische parasiet in hun broedcellen op te sporen en de pop van de varroamijt wordt keurig opgeruimd vóórdat ze uitkomt. Ook ik ben dit voorjaar gestart met koninginnen telen. Complimenten aan de omlarver, want van de 20 die ik heb meegekregen, zijn er 19 gelukt. Ze vertonen uitstekend gedrag, dus dat is hoopvol voor volgend jaar. Ze zijn opgestuurd naar het bevruchtingscentrum en gaan voor nieuwe volken zorgen, die dus hopelijk resistent zijn voor de varroamijt. Die nieuwe volken moeten honingproductie gaan draaien, en dan weten we of we resultaten hebben geboekt.”

‘t Polleke
Peter is sinds 1981 eigenaar van imkerij ’t Polleke; hij kreeg een bijenvolk als vaderdagskado. Zo zou er eindelijk fruit komen aan zijn twee kersenbomen. Helaas, het bleek een sierkers. De bomen zaagde hij om, maar de bijen mochten blijven. Inmiddels start hij elk voorjaar met zo’n dertig volken en is de imkerij achter zijn huis goed ingericht: hij timmert zijn eigen bijenkasten, perst was, vlecht korven en slingert allerlei soorten honing.

Tekst: Monique van Strien
Foto’s: Edwin Hendriks

Afbeelding
Afbeelding
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 4 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 4 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 6 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 7 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 8 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 8 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze