Afbeelding
Marcel van der Steen

Tzeitel en zonen Bret (11) en Deen (8) delen bijzondere hobby: reddingszwemmen

Human Interest

NISTELRODE – Met het opduiken van poppen, het zo lang mogelijk leren drijven en het oefenen van verschillende bevrijdings- en vervoersgrepen, trainen Bret en Deen al sinds hun 5de bij de reddingsbrigade. Dat hebben ze niet van een vreemde; moeder Tzeitel van den Oever-van der Leest begon ook op jonge leeftijd en is inmiddels al jaren fanatiek bij de Reddingsbrigade Oss. 

Zo ongeveer dertig jaar geleden begon voor Tzeitel haar sport. Waar het destijds begon met het opnieuw aanleren van de zwemslag, heeft ze Reddingsbrigade Oss in al die jaren nooit verlaten en geeft ze inmiddels zélf zwemles aan anderen.

Normaalste zaak
Nog maar 11 en 8 jaar en al weten hoe je omgaat met een drenkeling. Hoewel het voor de broertjes Bret en Deen de normaalste zaak van de wereld is, zullen niet veel leeftijdsgenoten hen nadoen. Deen legt uit: “We doen gewoon de opdrachten die we van de zwemmeester krijgen; meestal zijn die erg leuk, maar soms is het ook zwaar”. “In groepjes krijgen we opdrachten waarbij één van de kinderen voor het ‘neppie’ een drenkeling speelt. Die moeten we dan zo snel mogelijk uit het water krijgen”, vult Bret aan. De broertjes demonstreren het liefst gelijk welke verschillende grepen ze daarbij gebruiken.

Elke zaterdagmiddag
Nu Tzeitel zelf moeder is, ervaart ze hetzelfde als haar moeder dertig jaar geleden: “Ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen degelijke zwemlessen hebben en echt goed kunnen zwemmen.” Zodoende zijn Bret en Deen ook al enkele jaren te vinden bij de Reddingsbrigade Oss en gaan moeder en zoons elke zaterdagmiddag samen op pad. Tzeitel houdt zich bezig met haar zwemlessen en Bret en Deen trainen bij de reddingsbrigade. Waar de jongens minstens zo enthousiast over zijn, is dat er na afloop nog even samen wordt gezwommen én dat de middag het liefst wordt afgetopt met een frietje.

De cirkel rond
Waarvoor je terecht kunt bij een reddingsbrigade, blijkt erg gevarieerd te zijn volgens Tzeitel. Allereerst zijn er natuurlijk de reguliere zwemdiploma’s – ofwel het elementair zwemmen, zoals ze het omschrijft. Daarna kan er doorgestroomd worden naar het reddingszwemmen, waar meer dan tien diploma’s zijn te behalen. Als alle diploma’s op zak zijn, zijn er verschillende opties om je verder te specialiseren: zweminstructeur, wedstrijdzwemmer of hulpverlening. Tzeitel koos voor de eerste optie en zo lijkt de cirkel rond te zijn. Waar ze vroeger als jong meisje ook haar zwemles kreeg in het Osse Golfslagbad, is ze daar inmiddels zelf zweminstructrice. Samen met het gehele team van vrijwilligers leert ze jonge kinderen het zwemmen aan en stoomt hen klaar voor zowel zwemdiploma A als andere diploma’s bij het reddingszwemmen.

Geblindeerde duikbril
Met een glimlach op hun gezicht vertellen de broertjes graag welke opdrachten ze wekelijks voltooien. Zo wordt met behulp van een geblindeerde duikbril en coaching van een teamgenoot vanaf de kant, zo snel mogelijk gezocht naar een voorwerp op de bodem. “Dat is een soortgelijke zoektocht zoals het in natuurwater zal zijn om te zoeken naar een slachtoffer”, zegt Tzeitel. Zelfs een in scene gezette melding doen bij de alarmcentrale wordt getraind. De broertjes leren ook wat te doen bij een gekapseisde boot. “We moeten dan met z’n allen in een kringetje in het water drijven, met de knieën opgetrokken. Zo blijven we warm, vallen we sneller op voor hulpdiensten en laten we de haaien zien dat we geen zwemmende prooi zijn”, vertelt Bret. “We kunnen zelfs onze broek uitdoen, dichtknopen en opblazen in het water om als reddingsboei te gebruiken”, vervolgt Deen.

Oceanraces
Voor Tzeitel zijn de trainingen de afgelopen jaren niet tot binnen de muren gebleven. Zo waren Bret en zij ooit samen figurant voor het Osse rampenteam, waarbij ze in de Maas slachtoffers speelden. Ook is Tzeitel enkele jaren actief geweest als strandwacht en heeft ze eens ingevallen als toezichthouder bij een festival aan het water, “maar tegenwoordig blijf ik gewoon binnen in het zwembad”. Toch ziet ze voor de toekomst nog een eventuele uitdaging: de oceanraces. “Daarbij zijn er verschillende soorten onderdelen van het reddingszwemmen als wedstrijd op het strand en in de zee.”

Deen en Bret blijven ook nog graag oefenen bij de reddingsbrigade. Wie weet kunnen ze over enkele jaren meedoen met één van de wedstrijdteams van de Osse reddingsbrigade: het wedstrijdzwemmen of het EHAD-team (Eerste Hulp Aan Drenkelingen). “Daarvoor kan trouwens iedereen vanaf 14/15 jaar zich aanmelden!”, sluit Tzeitel af.

Tekst: Carlijn van de Ven
Foto’s: Marcel van der Steen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding