Afbeelding
Foto: Marcel van der Steen

Meester Jos neemt afscheid van ‘t Maxend

Human Interest

NISTELRODE - Jos van den Bogaart is zo’n beetje vergroeid met het meubilair. Want al die jaren bleef hij ’t Maxend trouw. Hij begon zijn loopbaan in 1978, op de oude school. Hij maakte allerlei ontwikkelingen mee, zoals de verhuizing naar het nieuwe gebouw, de Brede School. Maar ’t Maxend bleef zijn thuishaven, de plek waar hij graag was. Op de vraag wat zo bijzonder was aan ‘t Maxend, hoeft Jos niet lang na te denken: “De fijne sfeer en samenwerking met collega’s en ouders. Er was een grote onderlinge verbondenheid. Bijzonder waren de uitwisselingen met Polen. Een hele organisatie, maar zó indrukwekkend, waardevol en verbindend, net als het jaarlijkse schoolkamp en de musicals.”

Veranderingen
Het onderwijs is in al die jaren erg veranderd. Jos: “De kinderen zijn niet wezenlijk veranderd, de maatschappij wél: de intolerantie en de verminderde verdraagzaamheid baren me weleens zorgen. Positief binnen het onderwijs is dat ouders én leerkracht veel meer samen de verantwoordelijkheid voor het leerproces van het kind dragen. Een grote verandering is ook de werkdruk, die zoveel hoger is geworden. Er zijn veel administratieve werkzaamheden bijgekomen, zoals groeps-, focus- en handelingsplannen die veel tijd van de leerkracht vragen in een voortdurend proces van aandacht en zorg voor de leerbehoeften van ieder individueel kind.”

Kind op één
Het kind staat bij meester Jos altijd op één. “Het mooie aan dit vak is de verbondenheid met kinderen en dat je ook werkelijk iets kunt betekenen. De zorg voor de groep en het beste halen uit ieder kind dat jou wordt toevertrouwd is een verantwoordelijkheid die ik altijd heel serieus heb genomen. Ik word gelukkig als kinderen blij naar school komen en met een positief gevoel weer naar huis gaan.” Naast het onderwijs verzorgde Jos dertig jaar lang computertrainingen vanuit zijn eigen bedrijf. “Het combineren van die twee banen was niet altijd makkelijk, maar mijn hart lag bij allebei en ik ben blij dat ik die kansen heb gekregen.”

Vervroegd pensioen
Nu is het tijd om nog volop te gaan genieten van de jaren die nog komen. Jos: “Reizen en genieten van de kinderen en kleinkinderen, bezig zijn met alles waar eerder geen tijd voor was. En vooral niet meer dag en nacht ‘aan’ staan. Want leerkracht ben je altijd, 24/7. Ik ben blij en dankbaar voor al die jaren in het onderwijs. En ik wil graag af en toe nog invallen op de verschillende scholen. Want die kinderen, die zitten in mijn hart, net als ’t Maxend. Dat zal altijd zo blijven.”

Meester Jos mee uitzwaaien?
Woensdag 21 juni van 16.30 tot 17.00 uur is er gelegenheid om Jos te bedanken voor al zijn jaren voor de klas. In verband met de coronamaatregelen doen we dat met een drive-through via de kiss-and-go strook op het parkeerterrein van ’t Maxend, waar je vanuit je auto – of op anderhalve meter met je fiets of te voet- een persoonlijk woordje kunt wisselen met Jos.