Afbeelding

D66: BBB, NSC, … volksvertegenwoordigers per dorp?

Gemeentenieuws

Met belangstelling volgen wij nu alle (nieuwe) partijen en hun verkiezingsprogramma’s. Wat mij opvalt zijn de overeenkomsten tussen de grote nieuwkomers en wat bestaanszekerheid betreft zelfs de overeenkomst tussen bijna alle grote partijen. Dit laatste stemt hoopvol omdat de inzet op bestaanszekerheid gaat helpen bij het dichten van de kansenongelijkheid. 

NSC en BBB zetten beiden in op het realiseren van een bestuurscultuur omslag, waarbij de BBB het heeft over ‘van vertrouwenscrisis naar noaberstaat’ en Omtzigt in zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’, onder andere spreekt over het voorstel om te komen tot een echte band tussen kiezer en gekozene, waarbij hij inzet op een vernieuwing van ons kiesstelsel met een eigen gekozen volksvertegenwoordiger per gebied waardoor de herkenbaarheid en het draagvlak van onderaf een boost zal krijgen. Goede voorbeelden om de democratie te verbeteren. Een onderwerp dat D66 landelijk zou mogen omarmen.

Vertaald naar ons Bernheze zou dat kunnen betekenen dat we een volgende gemeenteraadsverkiezing gaan stemmen op volksvertegenwoordigers vanuit ieders eigen dorpsgemeenschap, met bijvoorbeeld tien te kiezen raadsleden uit Heesch, zes uit Heeswijk-Dinther, et cetera. Zou dat de plaatselijk politiek niet veel ‘dichterbij en van ons’ maken? 

In mijn nu anderhalf jaar commissielidmaatschap voor Bernheze zie ik passie bij al mijn collega- raads- en commissieleden, met meestal maar een beperkt verschil in politieke standpunten, terwijl er wel vaak sprake is van andere behoeften en wensen vanuit ieders dorp. Waarom treffen we elkaar eigenlijk nooit per dorp? Keertje borrelen met de Heesche politiek (en zo voor elk dorp)?

Ricco Kokshoorn, commissielid Bestuur en Strategie D66

Ik ben D66 Bernheze.
secretariaatd66bernheze@gmail.com

Afbeelding
Kunst & Cultuur 16 uur geleden Koningsdag programma Vorstenbosch
v.l.n.r Ingrid Verkuijlen (vicevoorzitter Platform Toerisme Maashorst), Burgemeester Hans
van der Pas, Wethouder Jeroen van den Heuvel en Ben Maathuis (voorzitter
Platform Toerisme Maashorst)
Ondernemend Bernheze 21 uur geleden Lancering toeristisch magazine Explore Maashorst
Afbeelding
Sport 20 apr, 22:19 Zevende trekking jeugdlotto
Afbeelding
Ondernemend Bernheze 20 apr, 10:37 Moments & More Nistelrode start met bezorgen!
Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 20 apr, 08:04 Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 19 apr, 11:57 Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum