Afbeelding

Bodycams boa’s en verbeteringen Traverse

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Bijna elke week is er een persgesprek van de gemeente en Monique van Strien, redactielid van DeMooiBernhezeKrant schuift regelmatig aan. Hieronder de onderwerpen van deze week.

Bodycams voor boa’s in Bernheze
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van gemeente Bernheze dragen vanaf 1 juli 2022 een bodycam. Dat is een videocamera die goed zichtbaar op de kleding van de boa’s zit. De boa zet de bodycam aan als een situatie uit de hand dreigt te lopen. Hierdoor kunnen de boa’s hun werk beter en veiliger doen.

De opnames kunnen door de politie worden gebruikt als bewijsmateriaal. Ook kunnen ze gebruikt worden bij behandeling van een klacht over het handelen van de boa. 

Marieke Moorman, burgemeester: ‘De boa’s zijn er voor onze veiligheid. Maar ze moeten zelf ook veilig hun werk kunnen doen. Helaas is dat niet altijd het geval. Door ze uit te rusten met bodycams zorgen we ervoor dat een situatie minder snel uit de hand loopt.’

Traverse krijgt verbeteringen
HEESWIJK-DINTHER – Naar aanleiding van discussies heeft de gemeente een kleine evaluatie gehouden over de verkeerssituatie op de Traverse. Wethouder Marius Tielemans: “Terugkijkend is de ontwikkeling van de Traverse een proces geweest waar heel veel met inwoners en belangengroeperingen is gepraat. Daarbij is destijds afgesproken dat met name de prioriteit van fietsers en voetgangers boven de auto’s een punt was.”

Uit snelheidsmetingen blijkt dat de gemiddelde snelheid substantieel is verlaagd. Wethouder Tielemans: “Was dat voorheen gemiddeld rond de 45-46 km/u, nu ligt de gemiddelde snelheid net boven de 30 km/u.” 

Verder is er onduidelijkheid bij de slinger. Wethouder Tielemans: “De komende week zullen daarom extra haaientanden worden aangebracht; daar waar de doorgaande rijbaan overgaat in de zijbaan.” Later zullen ook nog bomen op de middenberm worden geplaatst.

Tekst: Monique van Strien