Afbeelding

Gemeente Bernheze komt met Klusbus, Energiecoach en Witgoedregeling

Gemeentenieuws

BERNHEZE – Er is grote zorg in Nederland aangaande de stijgende energielasten. Daarover bericht wethouder Rien Wijdeven tijdens een persmoment vandaag. De gemeente Bernheze heeft van het Rijk ‘een kleine’ twee ton aan subsidie gekregen om maatregelen te treffen, waarmee degene die het hardste hulp nodig hebben, kunnen worden ontzien. 

Wethouder Rien Wijdeven: “Het budget zal worden ingezet op een drietal manieren: Er komt een Klusbus, waarbij een monteur actief de boer opgaat om energieadvies te geven. Die kan direct besparende maatregelen nemen, zoals het plaatsen van folie achter de verwarming, het vervangen van lampen, het installeren van een besparende douchekop of deurdrangers.” De Klusbus wordt opgezet in samenwerking met woningbouwcorporaties in regionaal verband. Aan deze maatregel wordt door de gemeente Bernheze € 102.000,- uitgetrokken. 

De gemeente zal tevens starten met een witgoedregeling. Wijdeven: “Vaak is het zo dat mensen met een kleine portemonnee een verouderde diepvries of koelkast niet kunnen aanschaffen, terwijl die wel veel energie slurpen. Met deze regeling kan er zorg worden gedragen voor vervangingen, zodat de energierekening voor de minima een stuk lager wordt.” De gemeente verwacht € 34.000,- aan deze regeling te spenderen en gaat dit verzorgen in samenwerking met Strijbosch Nistelrode. 

Tot slot zal een energiecoach worden ingezet. Deze kan voorzien van tips om tot energiebesparing te komen. Voor de coach is € 56.000 gebudgetteerd. Het complete budget wordt aan de genoemde drie maatregelen gespendeerd; Het restant is gereserveerd voor onvoorziene kostenposten en communicatie, zo laat de wethouder weten. 

Auteur: Monique van Strien