Afbeelding

D66: Stoken of niet… dat is de vraag.

Gemeentenieuws

Openhaarden of houtkachels, zelfs op de wat koudere lente-avonden ruik ik ze regelmatig als ik bij ons de wijk in loop. En nu de zomer er aankomt, zien we ook de vuurschalen en vuurkorven weer in de tuin verschijnen. Maar wist u dat houtstook ook bijdraagt aan onze slechte luchtkwaliteit?

Bij het verbranden van hout komen verschillende stoffen vrij, waaronder fijnstof. Het RIVM geeft aan dat de uitstoot van fijnstof door houtstook 23 procent van alle uitstoot. We werken hard aan het verminderen van uitstoot van fijnstof door wegverkeer, terwijl we de uitstoot door houtstook juist zien toenemen. 

In de winter de openhaard aan, en in de zomer de vuurkorf, al dan niet met marshmallows… Ja het is gezellig, maar laten we ons ook bewust zijn van het effect op de luchtkwaliteit. En van onze buren met luchtwegaandoeningen die extra last hebben van het fijnstof. Misschien kunnen we wat vaker kijken naar het weer, voordat we de haard aansteken? Want bij sommige weersomstandigheden blijft de rook meer hangen en hebben anderen er nog meer last van. Die inschatting hoeven we gelukkig niet zelf te maken. Op www.stookwijzer.nu kunnen we allemaal zien hoe het bij ons in de gemeente er op die dag voor staat. En dan is het de vraag… wel of niet stoken vandaag?

Sascha Kraus, raadslid D66 Bernheze