Afbeelding

SP Bernheze: laat geen mensen in de kou zitten

Gemeentenieuws

Al vaker kwam het in het nieuws: energiekosten gaan ontzettend stijgen. Soms gaan huishoudens zelfs meer dan twéé keer zo veel betalen! Dat was even schrikken, voor iedereen maar... vooral voor mensen met lage inkomens. Want een gasrekening van € 350,- extra is teveel voor bijvoorbeeld een oudere met alleen een AOW. Dat is een té grote aanslag op de portemonnee. Dus dan maar rillen van de kou? Energie-armoede ligt op de loer. De SP Bernheze wil hier voor waken.

Binnen de gemeente Bernheze is gelukkig de afgelopen jaren veel gedaan om armoede te voorkomen. Heb je een laag inkomen, dan wordt bijvoorbeeld je de vaste voet van de afvalstoffenheffing (€ 141,-) kwijtgescholden. De SP Bernheze is er ook trots op dat de eigen bijdrage in de WMO vriendelijker is gemaakt voor de mensen met een laag inkomen. Bernheze doet het goed op dit gebied. Armoede wordt voorkomen.

Maar Bernheze heeft geen invloed op de energierekening. De SP Bernheze wil ook energie-armoede kunnen voorkomen. Door onder andere in onze gemeente af te spreken met de woningbouw dat de huurhuizen worden geïsoleerd, zodat er een goed energielabel is. Natuurlijk zijn er ook huiseigenaren van wie elke spaarcent in hun huis zit en die niet steenrijk zijn. In juni 2021 pleitte de SP Bernheze al voor een energievoucher (tegoedbon) die ook deze mensen niet in de kou laat staan. Een aangenaam, warm thuis is een basisrecht voor iedereen!

Nathalie de Rooij, commissie Ruimtelijke Zaken SP Bernheze