Afbeelding

Steun TONK en gemeenschapshuizen

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Bijna elke week is er een persgesprek van de gemeente en regelmatig schuift een van de redactieleden van DeMooiBernhezeKrant aan. Hierbij één onderwerp van het nieuws van het persgesprek dat onlangs plaatsvond.

Ondanks noodzaak melden zich minder mensen voor financiële steun dan verwacht
In December 2020 is de gemeente gestart met de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten), bedoeld voor mensen die financieel tussen wal en schip dreigden te raken. Wanneer iemand van geen enkele regeling gebruik kan maken, terwijl dit wel nodig is, dan kan een maandelijkse tegemoetkoming worden verkregen op basis van deze rijksregeling.

Het aantal huishoudens dat door corona een inkomstenterugval heeft gehad en daardoor hun vaste lasten niet meer kon betalen, ligt nog altijd aanzienlijk hoger dan het aantal huishoudens dat zich heeft gemeld. En dat is zorgwekkend, vindt wethouder Rein van Moorselaar: “We merken dat er weinig gebruik van gemaakt wordt. 

Aanvankelijk was het maximale bedrag € 570,- per maand, nu is dat met terugwerkende kracht verruimd naar maximaal € 1000,- per maand. Daarnaast wordt voor de meer schrijnende gevallen een hardheidsclausule gehanteerd, wat wil zeggen dat waar nodig flexibel wordt toegepast. De regeling loopt nog tot 1 oktober 2021.

Rein: “Met deze ruimhartigere toepassing hopen we dat mensen hun schroom overwinnen om zich te melden. Dat kan bij de Wegwijzer. Wij kunnen ons goed voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Bij de Wegwijzer zit de expertise die je kan vertellen waar je voor in aanmerking komt en hoe je daar terechtkomt. 

Gemeenschapshuizen incidenteel ondersteund
Ook aan de gemeenschapshuizen van de kernen van Bernheze is gedacht. Vanuit het Herstelplan Covid-19 wordt aan elk gemeenschapshuis € 6.000,- toegekend. Vorig jaar was dit € 4.000,-. 

Rein van Moorselaar: “De Wis, CC Nesterlé, CC Servaes, MFA de Stuik en CC de Pas hebben het allemaal erg moeilijk gehad vanwege de geringe activiteiten, die als gevolg van corona hebben kunnen plaatsvinden. Onderwijl zijn de vaste kosten uiteraard blijven doorlopen.” 

De hoogte van de toekenning is bepaald op basis van een eerlijke verdeling van het budget dat hiervoor nog beschikbaar was, laat de wethouder weten. “Een restantbedrag is nog over waarmee we de kleinere verenigingen eventueel nog wat kunnen ondersteunen.”

Tekst: Monique van Strien