Afbeelding

Eenrichtingsverkeer voor meer verkeersveiligheid Nistelrodeseweg Heesch

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Bijna elke week is er een persgesprek van de gemeente en regelmatig schuift een van onze redactieleden aan. Hierbij één onderwerp van het nieuws van het persgesprek van deze ochtend. 

HEESCH
In de zomer van 2020 heeft de gemeente met een drone de verkeersstromen op rotonde ’t Kruispunt en kruispunt Hoogstraat–Nistelrodeseweg–Lindelaan in beeld gebracht. In 2018 was voor het uitvoeren van verkeersmaatregelen op deze plek, door de gemeenteraad al een budget van € 70.000,- toegekend. Portefeuillehouder Rien Wijdeven laat weten dat deze twee plekken zullen worden aangepakt: “De veiligheid van fietsers staat voorop”.

Bijna-ongevallen
Met name het kruispunt Lindelaan wordt door omwonenden en gebruikers geduid als subjectief verkeersonveilig. Ook bij rotonde ’t Kruispunt worden fietsers regelmatig op een haar na gemist door automobilisten, ondanks prima snelheden. Het ontbreekt er aan overzicht en het lijkt erop dat gebruikers niet altijd andere weggebruikers vanuit bepaalde richtingen verwachten. Hoewel deze bijna-ongevallen voor veel Heeschenaren herkenbaar zullen zijn, worden deze echter niet geregistreerd.

Veiligheidsrapport
In een rapport over de verkeersveiligheid op de rotonde en het kruispunt Nistelrodeseweg Heesch, dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd, wordt geconcludeerd dat sprake is van normaal verkeersgedrag en dat objectief gezien sprake is van verkeersveilige situaties. Het onderzoeksbureau acht aanpassingen aan de infrastructuur en eventuele verbetermaatregelen daarom niet noodzakelijk.

Eenrichtingsverkeer
In de probleemanalyse van de gemeente wordt gemeld dat ‘de fysieke inrichting van betreffende kruispunten van het tweerichtingenfietspad langs de Nistelrodeseweg vrijwel geheel is zoals verkeer -en vervoerkennisinstituut CROW voorschrijft.’ Toch heeft de gemeente besloten aanpassingen te zullen doen, met gebruikmaking van het invoeren van eenrichtingsverkeer op de Hoogstraat. Het wordt daarmee voor automobilisten onmogelijk om vanuit de Hoogstraat de Nistelrodeseweg op te draaien.

Quick wins
Rien Wijdeven vertelt over zogenaamde ‘quick wins’: “De situatie is uitermate complex. Een complete nieuwe wegoprichting is een kostbare zaak, maar ten bate van de fietser willen we de situatie wel verbeteren met behulp van afwijkende kleuren, lantaarnpalen en hekjes.” Zijn notitie ter informatie aan de commissie en de raad, benoemd ter verdere verbetering nog het verleggen van de inrit van het tankstation. “Deze inrit is nu een verwarrende vijfde poot aan deze kruising.”

Gesprekken
De wethouder zal de wenselijkheid en gevolgen van de verkeersproef vooraf bespreken met direct aanwonenden en ondernemers aan het Stationsplein. Ook moet hij nog in gesprek met Arriva, aangezien de verkeersmaatregel gevolgen heeft voor buslijn 690. Afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken zal de proef in het najaar gestart worden.

Tekst: Monique van Strien