Afbeelding

‘Bernheze krijgt een 9 voor financiële gezondheid’

Gemeentenieuws

BERNHEZE - BDO accountants & adviseurs heeft onderzoek gedaan naar de financiële posities van de Nederlandse gemeenten. Gemeente Bernheze staat op plaats 34 van de 140 gemeentes met 25.000-50.000 inwoners en haalde een rapportcijfer 9. Bovendien zijn wij de op 1 na beste gemeente in Brabant in deze klasse. Een mooi resultaat, ook al zijn we qua positie wel iets gezakt ten opzichte van vorig jaar. Gemeenten staan volgens BDO onder meer voor lastige financiële uitdagingen en onzekerheden, zoals de toenemende digitalisering, energietransitie, krapte op de woningmarkt en de verdere impact van de coronacrisis. Bernheze is als gemeente geen uitzondering. De problematiek komt ook hier terug en zal opgelost dienen te worden.

Wethouder Rien Wijdeven: “De financiële positie van gemeenten loopt terug. Zo ook bij de gemeente Bernheze. We zijn sterk afhankelijk van verdeling van het gemeentefonds. De verwachting is dat wij minder gaan ontvangen. Ook op het gebied van het sociaal domein. Bovendien willen we ook nog investeren in de toekomst. Dat betekent dat we op termijn moeten gaan bezuinigen. We zijn momenteel aan het kijken op welke terreinen we kosten kunnen besparen of mee kunnen stoppen. Dit komt ten goede aan de solvabiliteit en zal leiden tot een verbetering van de score en onze positie in de benchmark. Een 9 is mooi. Het onderzoek toont nogmaals aan dat Bernheze een financieel gezonde gemeente is en tegen een stootje kan.”

Rien Wijdeven: “Een 9 is mooi. Het onderzoek toont nogmaals aan dat Bernheze een financieel gezonde gemeente is en tegen een stootje kan.”