Afbeelding

Democratische controle

Gemeentenieuws

Bij de Raadsvergadering van 28 januari staan de nieuwe Verordening Jeugdhulp en de subsidieaanvraag ONS welzijn voor 2021 op de agenda. Maar eerst komen die stukken nog aan de orde in de Commissie Maatschappelijke Zaken.

Wat ons direct opviel aan de nieuwe Verordening Jeugdhulp is dat deze, bij nagenoeg alle artikelen, verwijst naar bij de verordening behorende ‘nadere regels’. De verordening moet door de raad worden vastgesteld, maar de nadere regels mogen door het college worden gewijzigd zonder dit te hebben voorgelegd aan de raad. Daarom horen wat ons betreft alleen details, zoals bijvoorbeeld tarieven en uurlonen, thuis in nadere regels.

Dit kunstje hebben we eerder gezien. De nieuwe WMO verordening, die vorig jaar januari ineens met grote haast moest worden vastgesteld, was er ook een met tal van verwijzingen naar nadere regels. En toen zaten die regels er niet eens bij! Nu hebben we de nadere regels er dan wel bij, maar staan deze vol met zaken die eigenlijk in de verordening zelf behoren te staan. Op deze manier draaien wij het democratisch controleproces de nek om.  

De VVD-Bernheze denkt dat dit een pad is dat we niet moeten willen bewandelen, want democratische controle is essentieel in een rechtstaat. Dat betekent dus meer verordening en minder nadere regels. Over de subsidieaanvraag van ONS welzijn hebben wij ook de nodige vragen. Het zijn immers wel onze belastingcenten waarmee dit wordt bekostigd en daar dienen we te allen tijden zorgvuldig mee om te gaan!

Reageren via info@vvdbernheze.nl..

Arianne van de Gein, commissie Maatschappelijke zaken