Zomer!
Zomer!

Zomer!

Gemeente Bernheze

Jippie, het is weer zomer! Lekkere temperaturen, de zomerse kleding kan weer uit de kast, het is weer lekker lang licht, alles ziet er fleuriger en vrolijker uit en voor velen van u zal er misschien nog wel een zomervakantie inzitten met een leuk reisje naar misschien wel een ander land.

Op vakantie gaan naar een ander land betekent vaak ook anders eten. Heerlijk om dan de lokale specialiteiten te ontdekken. Veel Europese landen hebben zo hun eigen eetgewoonten en specialiteiten. Nu is er zeker niets mis met de Hollandse keuken, maar de gedachte aan heerlijke tapas op een Spaans terrasje of lekkere pasta aan de Italiaanse kust maakt het vooruitzicht op de zomer wel extra zonnig. Maar ook voor de thuisblijvers kan er nog genoeg vakantiegevoel uit eigen keuken worden gecreëerd. Zo wekt bijvoorbeeld een barbecue met vrienden en familie in eigen tuin bij mij al een zomers vakantiegevoel op. Dat geeft vaak ook het gevoel van samen koken. Samen voorbereiden, vlees marineren, heerlijke frisse salades maken, de barbecue aansteken.... Op en top zomergevoel wat mij betreft! Het maken van salades is in de zomer natuurlijk veel leuker dan in andere seizoenen. Buiten dat er nu veel meer verse groentes en fruit te verkrijgen zijn, zorgt een dag met tropische temperaturen wel voor extra zin in 'koud, fris' eten.

Erg lekker op een warme dag - en heel gezond - is gazpacho. De meeste mensen noemen dit ook wel koude tomatensoep, maar ik vind een frisse groentesoep een betere benaming, aangezien er naast tomaten nog veel meer heerlijke verse groentes inzitten. Dit recept hieronder is lekker, gezond en makkelijk te maken.
*1 kg tomaten ontvellen (kort koken en daarna laten schrikken in ijswater om te pellen)
*2 komkommers
*2 tenen knoflook
*1 rode ui
*1 gele paprika (de helft om te pureren)
*1 groene paprika (de helft om te pureren)
*2 el azijn
*6 el olijfolie
*2 thl suiker
*Peper, zout
Snijd alles (behalve de helft van de paprika) in grove stukken en pureer dit met een staafmixer of in de keukenmachine.
Breng het geheel op smaak met peper, zout en de suiker.
Als alles fijn gepureerd is tot een gladde soep, goed laten koud worden in de koelkast en kun je deze serveren in een schaaltje wat even in de diepvries heeft gestaan. Croutons en de overgebleven paprika in blokjes gesneden er bovenop, en smullen maar van deze frisse gezonde maaltijdsoep! Lekker is het om er stokbrood met kruidenboter bij te eten.

En zo kunt u hopelijk een stukje Spaans gevoel naar uw eigen 'casa' halen...

Smakelijk eten
met vriendelijke groet, Marita

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 19 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 20 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 21 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 22 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 23 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 23 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze