Afbeelding

Plastic en statiegeld horen niet thuis in de prullenbak

Gemeentenieuws

Hoe vaak gooit u een flesje van water of frisdrank dat u onderweg hebt gekocht in de prullenbak? Zonde, want ook op kleine flesjes zit, al bijna een jaar ( vanaf 1 juli 2021), statiegeld van 15 cent. Niet voor iedereen is 15 cent genoeg motivatie om het flesje mee naar huis te nemen en later in te leveren bij de supermarkt. 

Door plastic ringen op vuilnisbakken te monteren waar je dan jouw flesje in kunt doen, kunnen mensen die een extra zakcentje kunnen gebruiken, deze wél inleveren voor statiegeld. Dus geen plastic flesjes in de prullenbak, maar eromheen. Dat is het idee van de Doneerring. Als bestuur van Lokaal dachten we: dit zouden wij in Bernheze ook eens kunnen proberen, toch? Het gaat zwerfafval tegen, we helpen het recycleproces en mensen die het statiegeld wel goed kunnen gebruiken kunnen vrij anoniem de flesjes meenemen. Ook leuk voor schoolkinderen en sportverenigingen die geld inzamelen voor een goed doel. Een win-winsituatie en een pilot waard, lijkt ons. 

Bij Lokaal zijn we er enthousiast over. Wellicht kan dit ondersteund worden met een campagne, zodat men weet waar de ring voor dient. De Happy Activist biedt campagnemateriaal aan én schrijft dat de DoneerRing pilot terug te krijgen is via Zwerfafvalvergoeding Nedvang. 

De gemeente kan zich eenvoudig aanmelden, www.thehappyactivist.org/doneerring. Wij van Lokaal zijn voor! Don’t trash it…someone can cash it. Een mooie kans voor het nieuwe college om onze gemeente sociaal én duurzaam te maken!

Namens bestuur Lokaal