Afbeelding

CDA: Van varkenshouderij naar zonnepanelen

Gemeentenieuws

Ons overwegend agrarisch ingericht Bernhezer buitengebied verandert. Door gebrek aan een opvolger, hogere leeftijd van de ondernemer, een gevoel van weinig waardering, maar soms ook door verlies van motivatie, zien we dat er een streep komt te staan onder de huidige onderneming. Dit is niet nieuw maar het gaat momenteel wel versneld.

Doordat de overheid een opkoopregeling openstelt kan de ondernemer geholpen worden om zijn bedrijfslocatie op een financieel haalbare wijze aan te passen. De nieuwe mogelijkheden worden bepaald door de plaats waar het bedrijf zich bevindt. Soms worden de gebouwen hergebruikt, soms wordt de locatie heringericht en soms worden de bedrijfsgebouwen gesloopt. De eigenaar gaat zijn wensen voor aanpassing uitwerken. Financiële haalbaarheid staat voorop. Vervolgens legt hij zijn plan voor toetsing voor aan de gemeente waarna de bouwaanvraag kan volgen.

Als CDA Bernheze achten we een positieve houding van de gemeente hierin wenselijk. Ook als het bestemmingsplan hiervoor iets anders aan geeft. Deze verandering moet voor zowel de eigenaar als zijn omgeving een verbetering worden. Dat is het uitgangspunt.

Zo ligt er momenteel een voorstel van een eigenaar die zijn varkensstallen wil slopen en op die plaats een veld met zonnepanelen wil aanleggen. Hij kan dan in zijn eigen omgeving blijven wonen. Tevens levert de stroomproductie zijn inkomen.

Adri School, burgerlid bestuur en strategie
CDA Bernheze: altijd in de buurt!