Afbeelding

Lokaal: Wat moet een raadslid kunnen?

Gemeentenieuws

Met de benoeming van twaalf nieuwe raadsleden in onze gemeente, is er veel werk aan de winkel. Er komen introductieprogramma’s om de nieuwe en ook de ervaren raadsleden (herhaling kan geen kwaad) wegwijs te maken met de gereedschapskist van een raadslid.

Ook is het voor velen vaak overweldigend wat er aan informatie voorhanden is en hoeveel er gelezen dient te worden. Dan is er ook nog het tijdsbeslag om deel te nemen aan de vele bijeenkomsten. Een raadslid moet dan ook best wat in huis hebben om de taak goed te kunnen uitvoeren.

De competenties voor een raadslid zijn: communiceren en luisteren, initiatief tonen, omgevingsbewust zijn, kunnen onderhandelen, overtuigingskracht bezitten, kunnen samenwerken, inlevingsvermogen hebben, over analytisch vermogen beschikken, resultaatgericht willen werken en integer zijn.

Dan is het verder ook nog handig als een raadslid goed met een computer kan omgaan, snel de weg kan vinden in het oerwoud van digitale snelwegen en ook nog in betrekkelijk korte tijd dossiers kan doornemen om de essentie van de zaak te achterhalen en tot een gewogen oordeel kan komen. De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente en dus de baas binnen de gemeente. 

Wij hebben 23 raadsleden verdeeld over 7 partijen die samen dus de dienst uitmaken. Dat betekent dat zowel binnen die partijen als ook binnen die gemeenteraad uiteindelijk wel overeenstemming zal moeten komen over de vele onderwerpen waar een besluit over wordt genomen. Dat houdt in dat er veel overleg plaatsvindt.

Frans van de Ven, raadslid Lokaal