3e keus of inzetje
3e keus of inzetje Guus van der Valk

Laagdrempelige, gezellige en actieve middagen bij De Ontmoeting

Welzijn & Maatschappij

NISTELRODE - Eigenlijk zou dit nieuwe project al een jaar geleden worden opgestart, maar door corona moest het worden uitgesteld. Toen de maatregelen begin dit jaar werden losgelaten kon De Ontmoeting dan toch echt van start en wordt iedere dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur een gezellige, laagdrempelige middag georganiseerd in de Parochiezaal in Nistelrode.

De Ontmoeting
De Ontmoeting is een initiatief vanuit Stichting Burenhulp. Organisator/zorgmedewerker Franca Bekkers: “De gemeente verstrekt subsidie voor deze middagen: in alle kernen van onze gemeente worden deze middagen georganiseerd. Het is opgezet voor mensen die (nog) niet voor een indicatie voor dagbesteding in aanmerking komen, en er is geen Wmo- of Wlz-indicatie nodig. Het is vooral bedoeld voor ouderen die wat aanspraak willen of graag een keertje hun huis uitkomen. We werken met vrijwilligers, en voor alle kernen geldt dat er minimaal één professional bij de middagen aanwezig is.”

Sfeer
De groep in Nistelrode bestaat momenteel uit tien deelnemers, er geldt een maximum van twaalf. Vrijwilligers Ria van Lanen, Eugenie van Well, Marion Swinkels, Mieke van de Boom en Han van der Sluijs zijn bij toerbeurt aanwezig, meestal met drie tegelijk, naast Franca, die er iedere week is. Op deze middag zijn de deelnemers druk doende met het maken van een paasstukje. Of dat leuk is? Nou en of, lachen ze eensgezind. Ad, de enige man in het gezelschap, geniet net zo hard als de vrouwelijke deelnemers. “Het is gewoon hartstikke leuk,” zegt hij. Dat is te merken aan de onderlinge sfeer: ze vormen nu al een hechte groep en er wordt veel gelachen en druk gepraat.

Wisselend programma
“We beginnen altijd met wat beweging en eenvoudige oefeningen op de stoel,” legt Franca uit. “Natuurlijk drinken we koffie – mét koekje uiteraard-, we zingen en doen spelletjes en creatieve activiteiten, elke week is weer anders.” De vrijwilligers halen indien nodig de deelnemers thuis op en brengen hen uiteraard ook weer thuis. Niks hoeft deelname in de weg te staan. Per middag wordt een kleine bijdrage van € 2,- gevraagd. “Een plek vinden was erg lastig,” zegt Franca. “Dus de pastoor heeft ons met deze parochiezaal uit de brand geholpen. Daar zijn we heel blij mee!”
De Ontmoeting loopt vooralsnog als pilot gedurende één jaar. Als het aan de deelnemers ligt dan wordt het gewoon voortgezet. Ze zijn er nu al aan verknocht. Of zoals deelneemster Ria het simpelweg verwoordt: “Het is gewoon kéigezellig.” En soms is dat ook precies alles wat een mens nodig heeft.

Belangstelling? Neem voor meer informatie contact op met Eugenie van der Wel of Ria van Lanen. Eugenie: 06-12934294 of eugeniewel@hotmail.com
Ria: 06-53681565.