Afbeelding

Gilde Heeswijk begeleid de Chrisma wijding in de Sint Jan.

Kunst & Cultuur

‘S-HERTOGENBOSCH/HEESWIJK-DINTHER - Acht gildeleden waren woensdag 13 april aanwezig bij de chrismawijding in de Sint Jan. 110 Priesters uit het Bisdom waren aanwezig om de olie en zalven na de wijding te ontvangen. De gildeleden begeleiden de processies met het chrisma en de oliën in de Sint Jan met daarbij onze hellebaarden. Chrisma is een mengsel van olijfolie en balsem en is in de Katholieke Kerk een van de drie heilige oliën. 

Het heilig chrisma wordt gebruikt bij de christelijke initiatiesacramenten van doopsel en vormsel, bij de priester- en bisschopswijding en bij kerk- en altaar wijding. Initiatiesacramenten zijn drie van de zeven sacramenten. Het zijn doop, eucharistie (het belangrijkste sacrament) en het vormsel. Initiatiesacramenten worden onderscheiden van genezingssacramenten (biecht en ziekenzalving), en diensten aan de gemeenschap (huwelijk en priesterwijding). 

Het wordt op de woensdagavond voor Witte Donderdag door de bisschop plechtig gewijd tijdens de chrismamis. Tijdens deze mis worden ook de twee andere heilige oliën (catechumenenolie en ziekenolie) gezegend. Het chrisma wordt bewaard in een zogenaamde chrismale.

De leden van het gilde waren diep onder de indruk van de waardigheid en grote belangstelling van het aantal priesters en besturen van de parochies en belangstellenden uit het Bisdom. Een heel indrukwekkend gebeuren waar het gilde graag haar medewerking aan heeft gegeven. Uiteraard nuttigende de leden na de mis nog een lekkere Bossche bol die Nico van de Ven klaar had staan in de bouwloods van de Sint Jan.

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 4 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 5 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 6 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 7 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 8 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 8 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze