Afbeelding

Heeft u (ver)bouwplannen? De toezicht in de bouw verandert.

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Op 1 januari 2023 treedt de nieuwe Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) in werking. Deze wet moet gaan zorgen voor minder gebreken bij nieuwbouw en verbouw. De gemeente Bernheze loopt bij eenvoudige bouwprojecten al vooruit op deze wet.

Wat is de Wkb?
De bedoeling van de Wkb is dat bouwbedrijven de kwaliteit van hun werk beter controleren. Zo kan de bouwkwaliteit van gebouwen verbeteren door minder bouwfouten en gebreken. Onafhankelijke kwaliteitscontroleurs gaan controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Deze controleurs heten kwaliteitsborgers. Degene die de vergunning heeft voor het bouwproject moet de kwaliteitsborger inhuren.

De nieuwe wet gaat gefaseerd in. Per 1 januari 2023 wordt gestart met de eenvoudigere bouwprojecten. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Vanaf 2025 volgen de andere bouwwerken. In Bernheze worden eenvoudige bouwprojecten nu al behandeld volgens de Wkb. Het gaat dan bijvoorbeeld om een verbouwing, een aanbouw of het plaatsen een schuurtje of berging.

Wat moet u doen als u gaat (ver)bouwen voor 1 januari 2023?
De gemeente komt eenvoudige projecten tijdens de bouw niet meer controleren. Het blijft wel verplicht om door de gemeente te laten controleren als het bouwwerk uitgezet is. Ook moet uw constructeur een vier-ogen principe toe te passen. De gemeente controleert constructieve documenten enkel nog op aanwezigheid, deze worden niet meer inhoudelijk getoetst. Wij vragen aan de aanvrager en bouwbedrijven om de bouwkwaliteit van hun werk zelf nog beter te controleren, vast te leggen en aan te tonen dat het bouwwerk voldoet aan alle eisen. Heeft u onlangs een vergunning ontvangen voor een eenvoudig bouwproject? In de voorschriften van de vergunning kunt u lezen wat er van toepassing is op uw project.

Vragen?
Meer informatie over de Wkb vindt u op www.bernheze.org/wkb. Heeft u vragen over uw vergunning? Neem dan contact op met de gemeente via 0412-45 88 88.

Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 1 uur geleden Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 21 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 21 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 23 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur gisteren Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren gisteren St. Buurtvoedselbos Bernheze