50PLUS: Welbevinden betekent dat iemand zich goed voelt

Gemeentenieuws

Dit noemen we ook wel ‘leefplezier’ of ‘kwaliteit van leven’. Welbevinden krijgt steeds meer aandacht in de ouderenzorg. Zorg voor welbevinden, goed in je vel zitten, is voor iedereen belangrijk en heeft een positieve invloed op de gezondheid. Gezondheid is een toestand van lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden, niet alleen het ontbreken van ziekte. Ouderen met een slechtere gezondheid ervaren minder welbevinden dan gezonde ouderen. Andersom geldt ook dat ouderen die zich goed voelen, vaak gezonder zijn.

Daarom is het belangrijk dat familieleden en zorgmedewerkers tijdens het bezoek aandacht besteden aan het welbevinden van ouderen. De zorg is nu vooral gericht op het vermijden of oplossen van ziekte en gebrek. Maar ook als dat lukt, ervaart een cliënt nog niet automatisch welbevinden of leefplezier.

Dat vraagt om een andere aanpak, namelijk liefdevolle zorg en aandacht voor de cliënt en aandacht voor zijn leefstijl, sociale en fysieke omgeving. Welbevinden zou de primaire focus van zorg moeten zijn. Ziekte, geestelijke achteruitgang of een zwakke gezondheid hebben een negatieve invloed op het welbevinden en zorgen ervoor dat een cliënt zich minder gelukkig voelt. Persoonlijk contact met familieleden of zorgmedewerkers, een beschermde en veilige omgeving, een goed gesprek over levensvragen of zingeving helpen om ziekte en zorg een plaats te geven.

Ik sluit af met de woorden pas een beetje op elkaar en maak wat tijd vrij om een bezoekje te brengen aan de ouderen die het nodig hebben.

Henny van der Wal, namens team 50PLUS Bernheze