Afbeelding

Aanbevelingen IVN Bernheze voor de toekomst van onze gemeente

Natuur & Dieren

BERNHEZE - Vrijwilligers van IVN Bernheze hebben tien aanbevelingen voor de toekomst van de gemeente Bernheze

Maak onze dorpskernen weer groen
Iedereen heeft recht op een groene en gezonde leefomgeving. Uit onderzoeken is bekend dat de luchtkwaliteit in gemeente Bernheze te wensen overlaat. Bomen en struiken leveren een belangrijke bijdrage om fijnstof af te vangen.

Voorkom verdere verstening van ons buitengebied door terughoudend te zijn met ruimte-voor-ruimte projecten
Alleen voor initiatieven die een functionele binding hebben met het buitengebied is wat ons betreft nog plek in het buitengebied. Denk aan biobased woonvormen, woonerven, een woon-zorg combinatie, een paardenhouder, een hondenkennel et cetera.

Stop met houtoogst in de gemeentebossen
Hiermee zal de biodiversiteit verbeteren doordat het dode hout blijft liggen (dood doet leven) en door het vermijden van zware machines in de natuur.

Heidebeheer met natuurlijke begrazing
Wat is er mooier dan een grazende schaapskudde op de hei? Heideveldjes worden nu machinaal beheerd met zware machines. Met natuurlijke begrazing met een schaapskudde worden plant en dier gespaard en ook recreatief heeft een schaapskudde meerwaarde voor de natuur.

Geef prioriteit aan het voltooien van het natuurnetwerk Brabant
Het natuurnetwerk in Bernheze is nog niet afgerond. De verbinding van het natuurgebied De Maashorst met de Heeswijkse bossen is bijvoorbeeld nog niet dicht. Maak dit netwerk af.

Geef meer ruimte aan nieuwe ontwikkelingen, zoals tiny house projecten.
Stel gemeentegrond beschikbaar aan de rand van de dorpskernen waar initiatiefnemers in de doelgroepen die nu tussen wal en schip vallen, de ruimte krijgen zo veel mogelijk ‘zelfvoorzienend’ te kunnen bouwen en oogsten in een groene omgeving.

Behoud en bescherm onze zandwegen
Zandpaden hebben een belangrijke ecologische en meestal ook cultuurhistorische waarde! Deze paden dienen behouden te blijven en daarom ook juridisch beschermd te zijn.

Ecologisch beheren van openbaar groen waar het kan
Wegbermen moeten, waar mogelijk, ecologisch worden beheerd. Niet alleen in het buitengebied, maar ook in de kernen is ecologisch beheer van het openbaar groen goed voor de biodiversiteit.

Initieer lange-afstand-wandelpaden samen met de regio
Lange afstand wandelroutes zijn populair en gaan tot buiten de gemeentegrenzen. Denk aan initiatieven zoals het Marikenpad van Nijmegen naar Den Bosch en wandelen langs de Aa van Den Bosch naar Veghel.

Blijf deelnemen in het project De Maashorst
Zowel bestuurlijk als financieel dient Bernheze betrokken te blijven bij het lange termijn project natuurgebied De Maashorst op ten minste hetzelfde niveau als de afgelopen twintig jaar

Tip: Ben je er nog niet uit op welke partij je gaat stemmen maar vind je dit wel belangrijk? Laat je informeren met DeMooiBernhezeVerkiezingsKrant.