Afbeelding

Wie is toch die nieuwe gemeentedichter van Bernheze?

Human Interest

BERNHEZE - Vele plaatsen in Nederland kennen een stads- of gemeentedichter en ook in Bernheze is het fenomeen bekend. Al jaren publiceert deze krant met regelmaat gedichten van de gemeentedichter die doorgaans na twee jaar van publicaties de fakkel aan een ander overdraagt. Zoals steeds wordt de gemeentedichter voorgedragen door de Bernhezer Kunstkring (BKK) en formeel benoemd ofwel geïnstalleerd door de burgemeester.

Het was september 2021 dat Henk Witte als zodanig werd aangesteld en sindsdien verschijnt er ten minste eens per vier weken een gedicht van hem in DeMooiBernhezeKrant. Daarnaast schrijft hij ook tussendoor als daar aanleiding toe is, zodat de frequentie in de praktijk hoger ligt. Nagenoeg alle gedichten hebben betrekking op actuele gebeurtenissen binnen onze gemeente, als bestond de eerste serie poëzie vooral uit historische overzichten van de vijf kernen van Bernheze.

Maar wie is Henk Witte eigenlijk?
Henk is onlangs 75 jaar geworden, is dus gepensioneerd en was docent Nederlands. Hij is geboren en getogen in Dordrecht en op zijn twintigste, vanwege zijn ‘meissie’, naar Brabant verhuisd waar ze in Dongen een huis kochten. Daar zagen twee dochters en een zoon voor het eerst de wereld. Na twintig jaar werd er verhuisd naar Tilburg om vervolgens vijf jaar later te verkassen naar het ‘verre’ Vlaanderen, naar Poppel, net over de grens onder Tilburg.

Daar werd een bungalow – de kinderen waren intussen het huis uit - met een flink stuk grond tegen de bosrand betrokken, waarvan alweer twintig jaar kon worden genoten. Onderhoud aan de grote tuin en de wens om dichter bij de kinderen en zes kleinkinderen te gaan wonen leidde tot een verhuizing naar Heesch, nu bijna anderhalf jaar geleden.

Henk maakt het liefst gedichten die voor een zo groot mogelijk publiek bereikbaar en herkenbaar zijn. Met abstracties of (onduidelijke) metaforen heeft hij niet zo veel. Het liefst hanteert hij rijmvormen, al kunnen die wel heel verschillende zijn; van het eenvoudige aabb rijm tot het sonet. Hij houdt er ook van om aforismen te bedenken of gedichten van maar een paar regels; zoals:

Volwassenen zijn omhoog gevallen kinderen
die zich kenmerken door het verminderen
van het vermogen
de dingen nog te zien door kinderogen. 

Of

Jezelf wegcijferen geeft vaak meerwaarde.

Naast het maken van gedichten schrijft Henk. Er is een jeugdboek van hem verschenen en ook is er een dichtbundel uitgekomen. Naast schrijven mag hij ook graag schilderen, ontwerpt hij logo’s en schrijft hij teksten voor websites en folders. Wandelen met de hond en vooral ook lange reizen met de camper door heel Europa completeren het bestaan van de onlangs 50 jaar getrouwd zijnde Neerlandicus.