Afbeelding

Bewust gekozen voor BECO voor 100% duurzame energie

Welzijn & Maatschappij

Rien Wijdeven is al meerdere jaren lid en klant van BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie. Samen met Heidi woont hij in Nistelrode, waar hij geboren en getogen is. Een van de eerste acties van BECO was het stimuleren en verzorgen van zonnepanelen. Rien en Heidi hebben er meteen een aantal laten installeren. Samen met het gebruik van 100 procent groene stroom van BECO is dat al een forse stap om duurzamer te leven. Ook het dagelijks energiegebruik wordt in de gaten gehouden met SlimWonen app.

Volgens Rien praten Heidi en hij samen niet zo vaak over het energieverhaal. “We kijken wel regelmatig wat we nog meer kunnen doen. Naast de zonnepanelen hebben we ook alle lampen vervangen door ledverlichting, hebben we digitaal gestuurde verwarmingsknoppen en ook spouwmuurisolatie aangebracht.” De cv-ketel is op leeftijd, zegt Rien, en nu is de vraag op welke duurzame wijze die vervangen kan worden. Wordt het hybride, all electric of een warmte-koude opslag installatie? “De auto laat ik zoveel mogelijk staan, ik ga met de fiets naar het werk en als ik vanuit daar weg moet, gebruik ik zoveel mogelijk de elektrische deelauto of openbaar vervoer.”

Groene straatverlichting
Rien is in het dagelijks leven wethouder in Bernheze. Ook daar is hij bezig met het vraagstuk van verduurzamen. Hij is er trots op dat ook de gemeente groene stroom van BECO, via de landelijke coöperatie OM I Nieuwe energie, afneemt. Hiermee wordt voor de straatverlichting in Bernheze alleen 100% procent groene stroom gebruikt, deels lokaal opgewekt door Duurzaam Landleven. “Dat is mooi. Met BECO is hiermee 100 procent duurzame energie uit eigen land gegarandeerd. Andere leveranciers zeggen dat wel maar kopen dat af met groencertificaten uit het buitenland”, zegt Rien. BECO is niet per sé goedkoper, maar de prijs is een onderdeel van het totaal.

Energiearmoede
Wel maakt Rien zich zorgen over de energielasten voor veel inwoners. “We gaan wat dat betreft voor inwoners met de kleine portemonnee actie ondernemen met een financiële compensatie, energiebesparingspakketten en adviezen. Dat doen we samen met BECO. Zo wil ik graag met BECO verkennen wat we nog meer samen kunnen doen om sneller doelen te bereiken.”