Jon van der Steen
Jon van der Steen Edwin Hendriks

Praat jij al met vrienden en familie over hun geldzorgen?

Welzijn & Maatschappij

HEESWIJK-DINTHER – ‘Hey! Hoe gaat het?’ ‘Goed hoor!’ Als trotse Brabanders laten we ons graag van onze beste kant zien. Zelfs naar mensen die best dicht bij ons staan. Een ander opzadelen met onze problemen, daar zijn we niet zo van. En praten over geld? Dat doen we al helemaal niet. SchuldHulpMaatje zag graag dat dit anders was. Deze zelfstandige organisatie heeft gecertificeerde vrijwilligers die mensen op hun eigen verzoek helpen bij geldzorgen. Zij zien dagelijks de impact van schulden of geldzorgen op iemands leven. Wie eenmaal over de drempel is gestapt om hulp te krijgen, zegt steevast: ‘Had ik het maar eerder bespreekbaar gemaakt!’ 

Het kan iedereen overkomen
Eén op de vijf huishoudens heeft financiële zorgen. Aanvankelijk blijft men vaak optimistisch, tot het omslaat in hopeloosheid. SchuldHulpMaatje merkt dat vooral grote levensveranderingen en verkeerd aangevraagde toeslagen vaak de grootste boosdoener zijn. Een overlijden, echtscheiding of ontslag hebben grote gevolgen, ook financieel.

Helaas wordt dit probleem vanwege schaamte vaak opzij geschoven. Maar dat is nergens voor nodig! Daarom roept SchuldHulpMaatje op om extra goed te kijken en te vragen bij vrienden en familie hoe het nu écht gaat, zeker ook op financieel gebied. Geldzorgen liggen nu eenmaal constant op de loer.

Maatjes zijn kundig en menselijk
Een open gesprek brengt vaak al veel boven tafel. Je hoeft als vriend of familielid zelf niet in staat te zijn om de ander op financieel vlak te helpen; het belangrijkste is dat het bespreekbaar is gemaakt! Het wegwerken van de geldzorgen, en ze vooral ook weghouden, dat doet SchuldHulpMaatje.

Alle vrijwilligers bij SchuldHulpMaatje zijn zonder uitzondering warme, hartelijke én kundige mensen. Dat kan ook niet anders, als je belangeloos een vreemde uit zijn geldzorgen wilt helpen. Jon van der Steen en Nathalie Zanen zijn twee geweldige voorbeelden van maatjes die klaarstaan voor iedereen die hulp bij hun geldzorgen wil.

Een vertrouwelijk gesprek
Jon legt uit hoe het in zijn werk gaat: “Je belt met de coördinator van SchuldHulpMaatje. Die beoordeelt of wij je kunnen helpen. Het gesprek is vertrouwelijk en hij oordeelt niet. Afhankelijk van jouw specifieke situatie, kijkt hij welk maatje het beste past. Daarmee brengt hij je dan in contact en verder verloopt alles tussen jou en het maatje. Er wordt niets doorgespeeld naar anderen, naar instanties of naar de overheid. En nog belangrijker: de hulpvrager staat altijd aan het roer! Het maatje staat er naast. Als een coach, met goede tips en vooral een luisterend oor.”

Kapitein op je eigen schip
Nathalie voegt daar aan toe: “Vooral dat luisterende oor blijkt in de praktijk ontzettend belangrijk. Ik kom niet bij iemand langs om plompverloren over je geldzaken te praten. Dat vindt niemand fijn. We maken een praatje, kijken hoe het met je gaat, zoals ik dat ook met vrienden zou doen. Dan komen de geldzorgen vanzelf wel ter sprake. Ik kan als maatje veel handvaten geven om hulp te bieden, maar de persoon die ik bezoek bepaalt wat er gebeurt. Je financiën openstellen is al spannend genoeg, we vinden het heel belangrijk dat mensen zelf redzaam blijven of dat weer worden. Dat kan alleen als je zelf kapitein op het schip blijft.”

Je bent niet alleen
“Toen ik hoorde over SchuldHulpMaatje, wist ik meteen dat ik mensen via deze organisatie wilde helpen”, vertelt Jon gepassioneerd. Nathalie vult aan: “Zo zie ik het ook, ik wil heel graag mensen zo snel mogelijk vooruit helpen, weer zelfredzaam maken. Dat staat bovenaan. Soms betekent dat, dat je iemand met iets heel kleins een duwtje in de rug kunt geven of iemand tot nieuwe inzichten laten komen. Soms is een aantal bijeenkomsten al genoeg.”

Praat erover!
Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Dat lijkt soms zo omdat iedereen het onderwerp vermijdt. Laten we dat doorbreken, door je financiën of zorgen daarover bespreekbaar te maken. Trek gerust aan de bel als je bijvoorbeeld niet goed weet hoe je je administratie moet bijhouden, of merkt dat je geen overzicht hebt over je situatie. Want nog liever dan mensen weer uit de geldzorgen krijgen, is om dat te kunnen voorkomen!

Contactpersonen Bernheze
Jos van Eerd, Hennij van der Heijden of Harry Vos
schuldhulpmaatjebernheze@gmail.com
06-21139270

Tekst: Monique van Strien
Foto: Edwin Hendriks

Nathalie Zanen
Afbeelding
Welzijn & Maatschappij 52 minuten geleden Nieuw: een sfeervolle kerstreis naar Engeland
Afbeelding
Sport 2 uur geleden Competitie vissen start op zondag 28 april
Afbeelding
Sport 2 uur geleden Eclatante zege op hellas krijgt al vroeg gestalte
Afbeelding
Vitaliteit 6 uur geleden Voor iedereen die wil werken aan zijn mentale gezondheid
Afbeelding
Kunst & Cultuur gisteren Wie is de slimste van Loosbroek?
Afbeelding
Welzijn & Maatschappij 22 apr, 17:00 Zonnebloem Nistelrode maakt kennis met de muziek-bingo