Afbeelding
Ron Rutten

Dj’s sCOOLradio marathonuitzending

Activiteit

OSS - Het was een speciale nacht op het Titus Brandsmalyceum van 14 op 15 december. In de studio van sCOOLradio waren de dj’s enthousiast bezig met het draaien van verzoeknummers om geld in te zamelen voor het goede doel van 3FM Serious Request. Dit jaar gaat het ingezamelde bedrag naar het Wereld Natuur Fonds om de regenwouden in Zuid-Amerika te beschermen en te herstellen. De dj’s van het TBL haalden maar liefst 1327 euro op! Bijna een verdubbeling van het streefbedrag.

Samen in actie voor een goed doel
Een marathonuitzending maak je niet zomaar en al helemaal niet in je eentje. Met zijn tienen waren ze ermee bezig: acht leerlingen en twee docenten. In duo’s draaiden ze shifts van drie uur en ze wisselden elkaar steeds af. Dit alles voor het goede doel. Leerling en dj Luc Nijman verwoordde het als volgt: ‘Dit jaar is het doel van Serious Request de ontbossing in Zuid-Amerika tegengaan. Die bossen worden ook wel de longen van de aarde genoemd, omdat de bomen zoveel zuurstof aan ons geven. Grote delen worden weggehaald voor landbouwgrond of hout.’

’s Nachts op school
De marathonuitzending ging op dinsdagmiddag om 12.00 uur van start. Om tussendoor wat te kunnen uitrusten en slapen werden er voor de dj’s matrassen neergelegd in een lokaal op school. Normaal gesproken overnachten leerlingen niet op school, maar nu wel. Leerling Frank Schaffels vertelt: ‘Het heeft wel iets spannends om ’s nachts in het schoolgebouw te zijn. Het was ook lekker rustig.’ Een andere dj vond het in de avond vooral spannend toen Ghostbusters werd gedraaid. En weer een andere dj vertelt: ‘Midden in de nacht waren er toch nog veel luisteraars, waaronder een politieagent die avonddienst had. Hij doneerde zelfs 171 euro, zo leuk vond hij de uitzending!’ Een ander hoogtepunt was dat de dj’s ’s nachts nog werden gebeld door 3FM. Overdag volgden de dj’s lessen op school tussen het radio maken door.

Wakker blijven
De uitzending van 24 uur bracht ook uitdagingen met zich mee. Een dj vertelt: ‘Wakker proberen te blijven was best zwaar. We hadden soms wel een dipje. Maar het was ook supermooi om vroeg in de ochtend met alle dj’s samen te ontbijten. En de leuke en enthousiaste reacties van luisteraars houden je zeker wakker.’

Streefbedrag gehaald
Het streefbedrag voor de inzamelingsactie was € 750,-. De teller bereikte dit bedrag op dinsdagavond om 22.43 uur. Uit de speakers klonk het nummer ‘Don’t Stop’ van The Rolling Stones. Tijdens dit nummer kwamen er drie donaties binnen, waarvan één van de rector van het TBL, Tom Brocks: ‘Voor alle collega’s die in deze tijd het goede weer gedaan hebben voor onze leerlingen. Dank daarvoor.’ Hij sloot af met een compliment voor de dj’s van sCOOLradio en vroeg ‘Onderuit’ van De Dijk aan.

Glazen Huis
Het totaalbedrag van € 1327,- gaan de dj’s van sCOOLradio nog afgeven bij het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Amersfoort. De landelijke actie loopt van 18 tot en met 24 december. De eerste marathonuitzending van sCOOLradio was in 2016. ‘Vorig jaar kon het helaas niet doorgaan vanwege corona’, vertelt docent Paul van der Heijden. ‘Dit jaar gelukkig wel en wat een prachtig bedrag hebben we opgehaald. Twee jaar geleden was de actie ook een succes. Toen haalden we iets meer dan €1000,- op.’

sCOOlradio
sCOOLradio is de eerste radiozender van Nederland met een echte dj-opleiding. In samenwerking met NPO 3FM is een lesprogramma opgezet waarbij de dj’s alles leren over presenteren, interviewen en een goed radioprogramma maken. Eventueel kunnen de dj’s doorstromen naar een regionaal of landelijk radiostation. De glazen studio van sCOOLradio bevindt zich midden in het schoolgebouw van het Titus Brandsmalyceum, maar leerlingen van alle Hooghuisscholen kunnen zich aanmelden om dj te worden. Ze moeten daarvoor een auditie doen.

Muziek kleurt je leven
De muziek die tijdens de marathon te horen was, werd aangevraagd door de luisteraars en donateurs. Hierdoor werd het een verrassende mix van stijlen; van De Dijk tot Davina Michelle en van Franse chansons tot ‘Power’ van Hardwell & KSHMR. Veel familieleden en vrienden van de dj’s vroegen een plaat aan en ook burgemeester Wobine Buijs. Eén van de dj’s legt uit wat de uitzending zo speciaal maakte: ‘Met onze radiozender kunnen we voor meer verbinding zorgen. Het was superleuk dat opa’s, oma’s, familie, vrienden en docenten luisterden en meededen.’

En voor wie het gemist heeft of misschien nu de smaak te pakken heeft: via de landelijke actie van 3FM Serious Request kun je ook of nog een keer een nummer aanvragen en je donatie doen.

Medewerkers
De leerlingen en docenten die hebben meegedaan aan de marathonuitzending van sCOOLradio dit jaar zijn: Leerlingen Luuk van der Putten, Luc Nijman, Bas Smits, Ezzy van Mook, Frank Schaffels, Vince van Nuland, Floris ten Bouwhuis en Yvaine Vloet en docenten Nigel Korthout en Paul van der Heijden.

Meer info en foto’s: www.hethooghuis.nl/scoolradiomarathon