Afbeelding

Basisschool De Kiem zet in op gelukkige leerlingen

Kinderen & Jongeren

HEESCH - Wie op dinsdag een kijkje neemt op basisschool De Kiem ziet dat de leerlingen lessen krijgen in Geluk en Meditatie. Een poppenspel over elkaar troosten en steunen, een ‘mindmap’ over wat je gelukkig maakt. Allerlei manieren om kinderen te leren hoe ze zichzelf en anderen gelukkig (er) kunnen maken. 

Aandacht voor het welzijn van de leerlingen heeft altijd prioriteit op De kiem, maar met deze lessen wordt daar nog eens extra inhoud aan gegeven. 

Lekker in je vel; een voorwaarde om te leren
Kinderen die lekker in hun vel zitten, ontwikkelen en leren makkelijker. De school heeft welzijn een bewuste plek op het rooster gegeven en organiseert al sinds 2018 jaarlijks een ‘Geluksdag’. Na de lockdowns stelde de overheid extra gelden beschikbaar voor een herstelprogramma.
“We wilden ons daarbij ook richten op de sociaal emotionele kant. We hebben in het team geïnventariseerd met welk aanbod we onze leerlingen echt verder kunnen helpen”, vertelt directeur Rianne Derks

De school heeft geïnvesteerd in lessen voor alle leerlingen en geeft daarnaast lessen aan kinderen die wat extra’s nodig hebben. 

Op dinsdag geeft vakleerkracht Hanna’floor acht lessen waarin de kinderen onder andere meditatie of stilte-oefeningen doen. Daarnaast leren ze over wat gelukkig maakt en hoe je daar zelf invloed op uit kunt oefenen. Op woensdag volgt een aantal leerlingen een speciaal programma om beter om te leren gaan met hun onzekerheid. Deze lessen worden gegeven door twee gedragsspecialisten van de school zelf. Rianne: “We zijn erg blij dat we met de extra gelden ook tijd vrij kunnen maken voor deze leerlingen. Juist onzekerheid en de angst om het fout te doen, kunnen een forse belemmering zijn in het leerproces en in het leven. Extra handvatten om je gedachten hierover te kunnen sturen zijn dan echt helpend. En hoe eerder ze die aanleren, hoe beter!”

Je bent niet de enige
Leerkracht en gedragsspecialist Ilona van Grinsven vertelt: “We werken met onderdelen uit het programma ‘Je kunt meer dan je denkt’. Dat leert kinderen stapsgewijs om meer zelfvertrouwen te hebben en om beter om te gaan met hun onzekerheid en spanningen. Samen doen we activiteiten en praten we hierover in kleine groepjes. Verschillende leerlingen geven aan dat het fijn is om te weten dat je niet de enige bent die zichzelf soms onzeker voelt.”

Pittige tijd
Welzijn van kinderen (en leerkrachten) is altijd belangrijk. Maar de school merkt dat deze tijd van iedereen veel vraagt. De samenleving staat behoorlijk onder druk. En ondanks dat de school zo normaal mogelijk probeert te draaien, krijgen ook kinderen daar het een en ander van mee. Daarom is juist nu extra aandacht voor het welzijn zo belangrijk. Op basisschool De Kiem wordt daar met deze initiatieven vol op ingezet.

Meer weten? Kijk op www.bsdekiem.nl

Afbeelding
Afbeelding
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 10 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 11 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 13 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 14 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 14 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 14 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze