Afbeelding

Anne: “Ik ben een no- nonsens type en down to earth”

Human Interest

HEESWIJK-DINTHER - Een momentje voor jezelf. Dat is hoe Anne Heesakkers uit Heeswijk-Dinther yoga en mindfulness ervaart en ook precies wat ze ook nu nog, maar zeker een aantal jaren geleden, nodig had om uit het dal te klimmen waar ze in belandde. Meer dan een momentje zelfs, maar door haar hobby leerde ze op een andere manier in het leven te staan en vond ze rust en een goede balans tussen lichaam en geest. Iets wat ze ook graag doorgeeft.

Een energieke, enthousiaste en altijd vrolijke, sociale stuiterbal. Het is hoe Anne tot enkele jaren terug vooral omschreven werd. Tot haar grote geluk kunnen daar Intussen ook de termen verbinding, gevoel en balans aan toegevoegd worden en is er (veel) meer ‘rust in de tent’.

De succesvol afgestudeerde, en als zodanig werkzame psycholoog, was haar hele leven druk. Met alles leuk vinden, tig dingen bij voorkeur tegelijk doen, maar ook in haar hoofd en dat eigenlijk in een altijd voortdurende stroom.

Gitaar- en Spaanse lessen, bijscholings- en coachingscursussen, Zumba, paal- maar ook salsadansen, body pump, pilates, spinning, boksen en reizen. Het is een greep uit wat ze, los van haar werk als destijds kinder- en jeugdpsycholoog, nog allemaal deed. “Ik was geïnteresseerd in alles, begon overal aan, was overal en nergens, leefde op de toppen van mijn kunnen en ging altijd maar door en door tot ik uiteindelijk vastliep”, blikt ze terug.

Rust nemen was het toverwoord en gelijk iets wat ze nooit gedaan had. “Ik wist echt niet hoe ik dat moest doen. Ik ben echt een hele tijd zoekende geweest naar iets dat me tot rust bracht en kon helpen”, vertelt ze. In haar zoektocht kwam op enig moment mindfulness op haar pad. “Je blijft met je aandacht bij je ademhaling of je lichaam, alleen maar aanwezig zijn bij dat wat je doet of er is, meer is het niet”, tracht ze uit te leggen.

Rust vond ze uiteindelijk bij yoga in combinatie met het al genoemde mindfulness. “Op een sportschool die ik bezocht werd yogales gegeven. Ik ben nieuwsgierig. Yoga wordt gezien als zweverig. Ik ben echter een no-nonsens type en echt ‘down to earth’. Hoewel ik dus om te beginnen sceptisch was, merkte ik toch vrij direct dat het iets met me deed. Daarom ben ik erin verder gegaan”, memoreert ze.

Dat laatste is een understatement. Yoga deed én doet haar dusdanig goed dat ze uiteindelijk zelfs succesvol een opleiding volgde en, naast haar werk als psycholoog, inmiddels yogalessen geeft. “Ik ben geen ander mens geworden. Ik ben nog steeds op vele facetten druk, maar ik heb ook geleerd om op een goede manier tot rust te komen”, meldt ze opgewekt om te besluiten: “Dat wil ik graag doorgeven.” www.rootsyoga-mindfulness.nl

Tekst en foto: Wendy van Lijssel