Afbeelding

Trappedoelie al 40 jaar in het bezit van zijn pietendiploma

Kinderen & Jongeren

NISTELRODE – Sinterklaas kan niet zonder de hulp van zijn Pieten. Ze gaan de daken op, zijn actief in het pietenhuis en helpen bij huis- en schoolbezoeken om iedereen een glimlach van oor tot oor te bezorgen. Een erg drukke taak dus. Dat maakt het extra bijzonder dat Trappedoelie al decennialang de Sint te hulp schiet in Nistelrode. Trappedoelie deelt de ervaringen van zijn pietenloopbaan.

Trappedoelie, inmiddels 56 jaar, slaagde in 1981 voor zijn pietencursus. Deze heeft hij behaald na aandachtige observatie van Sinterklaas, want niet iedereen kan zomaar Piet worden. Meteen na het behalen van zijn diploma mocht hij met Sinterklaas op pad in Nistelrode. “Ik mocht beginnen met alleen de intochten. Na een aantal jaar bleek dat ik een goed duo vormde met de Sint en vanaf toen mocht ik ook mee op huisbezoeken”, vertelt hij.

Dat het leven van een Piet een actief leven is, blijkt wel uit de jaarlijkse agenda die Trappedoelie laat zien. Hierin staan elke week vele afspraken en vooral in de weekenden is er weinig ruimte om rustig aan te doen. “Soms heb ik wel tegen honderd adressen in een jaar te bezoeken. We bezoeken bijvoorbeeld zes scholen, verschillende buurt- en sportverenigingen, en hebben natuurlijk huisbezoeken. Het is enorm druk, maar het werk blijft fantastisch om te doen. De reacties zijn altijd laaiend enthousiast en dat is fijn om te zien en te horen”, vertelt hij.

De kindervriend van Nistelrode heeft zoveel mooie momenten meegemaakt dat het lastig is om het hoogtepunt te kiezen, toch heeft hij na lang denken een keuze kunnen maken: “Het mooiste is dat ik met Sinterklaas op landelijke televisie ben geweest. Daar kon je zien wat het ochtendritueel van Sinterklaas is, dat heeft heel Nederland kunnen zien. Daarnaast vind ik het super bijzonder dat ik meerdere generaties van Nistelrode heb kunnen verblijden met mijn aanwezigheid.” In al die jaren komt het natuurlijk ook een keer voor dat iets minder plezierig is, zo ook voor Trappedoelie: “Ik ben één keer ziek geweest en toen heb ik Sinterklaas enkele dagen niet kunnen helpen. Dat vergeet ik nooit meer en ik hoop dat ik dat nooit meer hoef mee te maken.”

In al die jaren is er natuurlijk een hoop veranderd in het leven van Trappedoelie: “Mijn haren zijn steeds grijzer aan het worden, maar dat krijg je als je ouder wordt.” Toch zijn ook een aantal dingen gebleven zoals ze waren. “De Sint en ik zijn een superteam gebleven en hebben plezier in ons werk. De kinderen in Nistelrode zijn trouwens even ondeugend gebleven”, zegt hij lachend.

Tot slot heeft de bekendste Piet van Nistelrode en omstreken nog een boodschap met betrekking tot zijn toekomst: “Ik vind het werk nog steeds leuk om te doen, jullie hoeven dus niet bang te zijn dat ik al met pietenpensioen ga, dat zal nog wel een aantal jaren duren verwacht ik. Blijf vooral het feest vieren op de manier hoe jij dat wilt. Iedereen mag meedoen op zijn eigen manier en wij zullen klaar blijven staan voor Nistelrode!”

Tekst: Max van der Heijden

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding