Afbeelding

Mies van der Velden-Ruijs: ‘Uurst mar ‘s 100 worre!’

Human Interest

NISTELRODE/OSS – Zaterdag 30 oktober bereikte Mies van der Velden-Ruijs de monumentale leeftijd van 100 jaar. Zij vierde dit in het bijzijn van haar familie en al haar neven en nichten. Een feest waar ze enorm van genoten heeft.

Mies komt uit een gezin van twaalf en groeide op in Lith. Na haar huwelijk in 1950 kwam ze in Nistelrode wonen. Tussen 1952 en 1960 kregen Mies en haar man Herman drie zonen: William, Herman en Maarten. Ook de kleinkinderen zijn allemaal jongens: Rob, Ruud, Wouter, Hessel en Blazej (die ze ‘Basje’ noemt). Rond de Kerst is er een achterkleinkind op komst. Mies is vastberaden: “Daar wil ik mee op de foto en ik hoop dat het een meisje is.” Ze heeft al twee achterkleinkinderen: Nele en Teus, die haar liefkozend ‘kleine oma’ noemen. “Da zèn toch zo’n lekker drûllekes.”

Mies woont, na een fijne periode op Laarstede in Nistelrode, alweer een tijdje in het Osse verpleeghuis Corte Foort. Mies kan erg genieten van het bezoek van haar gezin en familie. En afgezien van af en toe een tomaatje, weet Mies waarom ze deze bewonderenswaardige leeftijd heeft weten te bereiken: “Dat komt omdat ik nooit groenten heb gegeten, die lust ik niet. En op z’n tijd een pilske vatten”, zegt ze met overtuiging.

Mies heeft een bewogen leven gehad. Tijdens de oorlog werd haar arm geraakt door granaatscherven, die blijvende zenuwschade hebben aangericht. Toen ze in Nijmegen uit het ziekenhuis kwam, was Lith bezet gebied en heeft ze lange tijd in Langenboom gewoond, totdat het Rode Kruis ontdekte waar haar ouders woonden. Toen pas konden ze weer herenigd worden.

Voordat haar eerste zoon geboren werd, beviel Mies van een tweeling. Het waren twee meisjes, die maar enkele dagen oud hebben mogen worden. Ze heeft door de jaren heen verschillende keren met vervelende ziekten te maken gehad, maar gelukkig deze ook weer overwonnen. De laatste keer gaf ze aan niet meer naar een ziekenhuis te willen. In 1997 overleed haar man, ondanks twee operaties, uiteindelijk aan kanker. Daarna was het niet meer verantwoord om alleen in de Kromstraat te wonen en is daarom naar Laarstede verhuisd.

Iedereen kent Mies als een sterke, trotse en hartelijke vrouw. Haar schoondochters Emmie, Adrienne en Barbara, omschrijven haar als : “Een pittige tante, wil graag dat dingen gebeuren op haar manier.” Ze heeft veel gepuzzeld en gekaart, ging graag naar de bibliotheek en ze vindt het nog steeds heel belangrijk om er goed en verzorgd uit te zien. Elke woensdag gaat ze naar de kapper en ze gaat heel graag met haar schoondochters mee naar Van Tilburg.

Tekst: Monique van Strien

Afbeelding