Afbeelding

Orgelconcert bij Abdij van Berne

Kunst & Cultuur

HEESWIJK-DINTHER - Orgelconcert door Henny Heikens, orgel en Jelte Althuis, basklarinet bij Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther op zondag 7 november, aanvang 16.00 uur.

www.berneabdijconcerten.nl 

Op zondag 7 november zal organist Henny Heikens samen met basklarinettist Jelte Althuis een concert verzorgen in de Abdij van Berne. Henny Heikens en Jelte Althuis vormen al een aantal jaren een vast duo. Ze speelden in o.a. Het Orgelpark, de Philharmonie en de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem en brachten samen een aantal nieuwe werken voor basklarinet en orgel in première. Ze stellen zichzelf tot doel het repertoire voor deze bezetting uit te breiden met zowel nieuwe composities als eigengemaakte arrangementen uit de bestaande muziekliteratuur.

Jelte Althuis studeerde klarinet bij Herman Braune en George Pieterson aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde zijn examen Uitvoerend Musicus in 1993. Gelijktijdig studeerde hij basklarinet bij Harry Sparnaay; deze studie voor Uitvoerend Musicus sloot hij cum laude af. Hij is een specialist op het gebied van hoe je de basklarinet inzet in de kamermuziek. Dit doet hij al bijna dertig jaar als basklarinettist van Calefax Rietkwintet.

Henny Heikens (Amsterdam, 1960) is sinds 1994 cantor-organist van de Oude Kerk te Rijswijk. Hij is hier vaste bespeler van het Reichner-orgel uit 1786 dat enkele jaren geleden op zijn initiatief werd uitgebreid met een vrij pedaal. Ter gelegenheid hiervan verscheen een cd met werken van o.a. Bach, Mendelssohn en Ritter. Hij studeerde orgel bij o.a. Piet Kee en Jacques van Oortmerssen (diploma Uitvoerend Musicus), koordirectie en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Aan datzelfde instituut is hij als docent verbonden voor de vakken mensurale notatie, harmonie aan de piano en protestantse kerkmuziek.

1 Daan Manneke Organum Florium 2021 (geb. 1939)

2 Sergei Rachmaninov Vocalise 1873 - 1943

3 Felix Mendelssohn Sonate in Bes gr.t. opus 65 nr. 4 1809 – 1847
- Allegro con brio
- Andante religioso
- Allegretto
- Allegro maestoso e vivace

4 Oene van Geel Salto voor basklarinet en orgel (geb. 1973) Arr. Jelte Althuis 2021

5 César Franck Prélude Fugue, et variation 1822 -1890 Arr. Jelte Althuis

6 Billie Holiday (1915-1959) / God bless the child
- Eric Dolphy (1928-1964) /
- Raaf Hekkema (geb. 1968)
- Arr. Jelte Althuis