Afbeelding

Progressief Bernheze: Groene gemeente

Gemeentenieuws

Bij de laatste commissievergadering werd door de wethouder opgemerkt dat Bernheze een groene gemeente is. Daar moest ik even flink over nadenken.

Wat kenmerkt een groene gemeente? Ik denk aan observeerbaar groen, verstening en met name alleskunners (bomen). Bomen zijn gezichtsbepalend en aantoonbaar bevorderend voor onze gezondheid. Ze zorgen voor leefbaarheid en een omgeving waar je in kunt sporten, spelen, recreëren en ontspannen. Maar ze zijn veel meer dan dat: onmisbaar namelijk. Onmisbaar voor een beter milieu, biodiversiteit en waterhuishouding. Ze nemen naast vocht (handig met die hoosbuien) ook veel broeikasgassen op. Ze dempen geluidshinder, geven ons schaduw en zuiveren de lucht. Wat wil je nog meer?

Nou, dat als ze dan toch gekapt moeten worden er direct andere bomen teruggeplant worden. Het is juist wel fraai om tussen de grote alvast de nieuwe te zetten en geen gaten te laten. En dat er alleen om zeer dringende redenen een kapvergunning gegeven wordt, niet omdat er blaadjes op auto’s vallen. Alleen kijken naar het buitengebied en boerenland en dat groen noemen telt natuurlijk niet. Er is namelijk niks natuurlijks of groens aan zeer intensieve landbouw en monoculturen.

Gemeente, blijf samen met de inwoners inzetten op eco-ondersteunende diensten, dus hup die verharding eruit en groen erin. Verstrek subsidie voor groene gevels en daken. Vergeet ook niet bestaande bomen in bouwontwerpen mee te nemen en maai minder. En die leuke plantsoentjes kunnen ook nog wel een beetje diverser. Zullen we het belang van de aanplant van ‘tiny forests’ ook samen uitdragen?

Esther van Voorden, commissielid Progressief Bernheze

Afbeelding
Ondernemend Bernheze 47 minuten geleden Moments & More Nistelrode start met bezorgen!
Met poppetjes en andere hulpmiddelen worden situaties duidelijker en concreter gemaakt
Ondernemend Bernheze 3 uur geleden Kracht uit jezelf, alles begint bij jou
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 23 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur gisteren 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 apr, 08:30 Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 19 apr, 08:04 St. Buurtvoedselbos Bernheze