Afbeelding

Ondertekening Duurzaamheidsakkoord 2022-2026

Gemeentenieuws

BERNHEZE - De gemeente wil in het jaar 2050 volledig energieneutraal zijn en enkel duurzame wijken hebben. Om dat te realiseren moeten we nu samen actie ondernemen. De afgelopen maanden hebben de gemeente Bernheze, woningcorporaties BrabantWonen, JOOST en Mooiland en Waterschap Aa en Maas gewerkt aan het Duurzaamheidsakkoord 2022-2026. In dit Duurzaamheidsakkoord geven de organisaties aan welke stappen we samen moeten zetten naar een duurzame, groene toekomst in de gemeente Bernheze. Op woensdag 20 oktober is het document officieel ondertekend door de bestuurders van al deze partijen. Als eerste gezamenlijke activiteit in het kader van de biodiversiteit is die dag ook een insectenhotel geplaatst aan de Oude Torenweg in Nistelrode. Het begin naar een groener Bernheze is gemaakt.

Doelgericht actie ondernemen
Wethouder Rien Wijdeven was namens de gemeente aanwezig en is zeer te spreken over de samenwerking tot nu toe: “Het is geweldig dat we met deze organisaties samen in actie komen en kennis uitwisselen om onze energiedoelen in de gemeente Bernheze te kunnen behalen. Klimaatproblemen worden steeds actueler en daar gaan we nu samen echt wat aan doen. Ik ben blij om, praktisch in mijn achtertuin, stil te staan bij dit heuglijk moment.”

Harrie Windmuller, bestuurder woningcorporatie BrabantWonen, vult aan: “Onze visie is; ‘Natuurlijk samen’. Dit akkoord sluit aan bij wat we willen doen en straalt uit wat we willen zijn. Ik ben mezelf ervan bewust dat we als woningcorporaties de verantwoordelijkheid hebben om de aarde door te geven aan de volgende generaties, hiermee is een goed begin gemaakt”. Carly Jansen, bestuurder van Mooiland: “Ik ben enorm trots dat ik namens Mooiland dit Duurzaamheidsakkoord heb mogen ondertekenen en dat we dit samen met de betrokken partijen doen. Met het doel en het idee dat dit leidt tot comfortabele, energiezuinige woningen voor onze huurders en een groene, aangename leefomgeving voor alle Bernhezenaren. Hopelijk kunnen we met tevredenheid terugkijken over vijf jaar.” 

Thema’s
Dit akkoord moet bijdragen aan de samenwerking en het delen van kennis binnen de thema’s mens, energie, klimaatadaptatie en biodiversiteit en circulariteit. Het doel is om bewustwording en gedragsverandering te realiseren bij inwoners van Bernheze. Daarnaast moeten zij gestimuleerd worden om energiebesparende en klimaatadaptieve maatregelen te treffen in, aan en rondom de woning. In de gemeente doen we aan energiebesparing en wordt steeds meer duurzame energie opgewekt. Bij nieuwbouw, renovaties, herontwikkeling en in de openbare ruimtes wordt het aantal maatregelen alsmaar vergroot en de biodiversiteit en het aandeel groen in buurten en wijken wordt fors uitgebreid. Tot slot is het doel om het huishoudelijk restafval te reduceren en materialen en grondstoffen beter te recyclen.

Actief samenwerken
Het delen van kennis en vooruitgang boeken met alle betrokken partners is belangrijk voor het bereiken van de energiedoelstelling die Bernheze voor ogen heeft. Ernest de Groot, lid dagelijks bestuur waterschap Aa en Maas: “Corporaties zijn belangrijke partners in het bebouwde gebied. Het zijn partners waar veel maatschappelijke opgaves samenkomen. Hoe kunnen we samen inspelen op verschillende situaties in de bebouwde omgeving. Hoe zorgen we er samen met gemeente, corporaties en huurders voor dat de bebouwde omgeving een klimaatadaptieve en bovendien een gezonde leefomgeving blijft, zijn enkele opgaven waar we nu doelgericht aan werken.”

Tot slot Rob Dekker, bestuurder woningcorporatie JOOST: “Als een goede buurman zoeken we actief de samenwerking op. Zodat we effectiever grote stappen kunnen zetten om onze doelstellingen te behalen. De inzet is echte samenwerking; we spreken elkaars taal, kennen elkaars doelen en staan in verbinding met elkaar. Op deze manier ontstaan interacties en koppelkansen in buurten, wijken en straten om met zijn allen mee aan de slag te gaan.” 

Nadat alle bestuurders hun woordje hadden gedaan voor de genodigden en de pers, vond de officiële handeling plaats; de handtekeningen werden gezet onder het Duurzaamheidsakkoord. Wethouder Wijdeven was als eerste aan de beurt om zijn krabbel te zetten. Daarna volgden de andere organisaties. Op naar een groener Bernheze!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 13 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 14 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 16 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 17 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 17 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 17 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze