Afbeelding

Stichting Vrienden van de Abdij van Berne, jubileumcadeau voor de Abdij

Welzijn & Maatschappij

HEESWIJK-DINTHER - De Norbertijnen gedenken dit jaar dat ze 900 jaar geleden, in 1121, zijn gesticht. Al in het jaar 1134 werd de Abdij van Berne gesticht en is daarmee de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. Sinds 1857 is de Abdij van Berne gevestigd in Heeswijk.

Kenmerkend voor de Norbertijnse levenswijze is de mix van contemplatie binnen de abdijmuren en de actieve maatschappelijke betrokkenheid daarbuiten, en dit zowel lokaal als regionaal. In het verleden hebben Norbertijnen een belangrijke rol gespeeld bij de verbetering van de leefbaarheid en de ontwikkeling van het platteland; denk onder andere aan de stichting van boerenorganisaties, Rabobank en de oprichting van het streekgymnasium Bernrode.

In religieus opzicht was en is de Abdij van Berne al jaren een centrum van waaruit op vele plekken in de regio en ver daarbuiten voorzien wordt in de behoefte aan pastorale zorg. In Hierden en Tilburg werden Norbertijnse gemeenschappen gesticht en in Heeswijk en omgeving waren en zijn Norbertijnen actief in het parochiepastoraat. Ook in het heden wil de Abdij een rol blijven spelen als centrum van religieuze behoeften, in het verbinden van mensen en het ondersteunen van maatschappelijke activiteiten.

Echter het beheer en het onderhoud van de Abdij (een monumentaal cultuur-historisch erfgoed), vragen veel tijd en energie van de kloostergemeenschap, die in omvang afneemt en in toenemende mate een beroep moet doen op ondersteuning van buiten, vrijwilligers en ook beroepskrachten. Het hoeft geen betoog dat dit op termijn de exploitatie van de Abdij onder druk zet.

Dat is de reden waarom in dit jubileumjaar van de Norbertijnen Stichting Vrienden van de Abdij van Berne is opgericht met als doel, enerzijds aandacht te blijven vestigen op het belang van het leven en werken van de Norbertijnen, en anderzijds om financiële middelen te vergaren om hen bij dit werk, waar mogelijk, te ondersteunen. De Vriendenstichting, met Anbi-status, wil dat doen door donoren te werven, hen te interesseren voor het werk van de Norbertijnen en hen te verzoeken zich via de stichting te verbinden aan de Abdij. Dat kan al vanaf € 50,- per jaar. En om de betrokkenheid met de Abdij levendig te houden zal in de toekomst regelmatig een ontmoetingsdag worden gehouden voor de vrienden van de Abdij. Voor de samenstelling van het bestuur van de stichting, zie www.abdijvanberne.nl/vriendenvanberne. 

Indien je geïnteresseerd bent in het werk van de Norbertijnen en dat ook financieel wilt ondersteunen, neem dan contact op met het secretariaat van de Abdij, Abdijstraat 49, 5473 AD in Heeswijk-Dinther, vrienden@abdijvanberne.nl of www.abdijvanberne.nl/vriendenvanberne. Je bijdrage is zeer welkom en wordt goed besteed!

Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Kunst & Cultuur 16 uur geleden Beleef de historie tijdens de historische optocht van het Boerenbondsmuseum
Afbeelding
Kunst & Cultuur 16 uur geleden 50-jarig jubileum met twee dagen non-stop muziek van 10.00 tot 17.00 uur op PFN XXL-jubileumplein
Afbeelding
Kunst & Cultuur 18 uur geleden Koningsdag in Nistelrode
Afbeelding
Kunst & Cultuur 19 uur geleden Ontplooi je talenten in het Talentcentrum
Afbeelding
Natuur & Dieren 20 uur geleden St. Buurtvoedselbos Bernheze
Afbeelding
Natuur & Dieren 20 uur geleden Stichting Buurtvoedselbos Bernheze