Marian van Heeswijk
Marian van Heeswijk

Alle Zielen in en rondom Abdij van Berne

Activiteit

Je geliefde herdenken met muziek, kunst, theater, poëzie en licht

HEESWIJK-DINTHER - Gedeelde smart is halve smart. Dat kan iedereen gaan horen, zien, voelen, beleven en ten volle ervaren tijdens Alle Zielen. Het in een eigentijdse en moderne verpakking gegoten samenzijn op zaterdag 30 oktober van 18.00 tot 22.00 uur in en rondom Abdij van Berne waar met een bijzonder programma van muziek, kunst, theater, poëzie en licht iedereen op geheel eigen wijze stil kan staan bij het verlies van een dierbare.

Tijdens Alle Zielen worden met allerlei activiteiten op een persoonlijke en eigentijdse manier de doden herdacht. Jong en oud krijgt de gelegenheid om afgestemd op de eigen behoefte aan te haken bij het veelzijdige programma dat niet onder een noemer te vangen is. Projectleider Ivonne van der Velden die daar namens Stichting Dertien Hectare verantwoordelijk voor is, bladert enthousiast door de vele pagina’s die een en ander laten lezen. “Er komt, net als bij eerdere edities, weer een aantal hele bijzondere zaken voorbij die zich op diverse plekken binnen en buiten afspelen”, vertelt ze opgewekt.

In de abdijkerk is een doorlopend muziekprogramma met optredens van diverse koren en bands. Ook worden er de hele avond films gedraaid én is er een expositie van foto’s van Fotoclub Bernheze rondom het thema ‘Verbonden Zijn’. Er is een weg van woorden in de bomenlaan waar gedichten te lezen zijn die verhalen over berusten, loslaten, geloven en vertrouwen. Er is muziek bij de vijver en op het plein buiten speelt de band Dreamfield. Op het buurtbankje kan rondom het vuur in alle rust geluisterd worden naar verhalen over troost door verhalenvertellers.

Ivonne veert op: “Op een heel bijzonder plekje in het Abdij wordt een mini-Bach concert verzorgd door een celliste. Dat wordt een hele intieme beleving want je gaat het instrument echt ervaren. Daar kan ik niet alle details over bloot geven, maar ook dat wordt heel bijzonder.” Net als het appje dat je kunt sturen naar een dierbare overledene. De boodschap is gelijk te zien en te lezen op een lichtkrans buiten en volgens Ivonne is het ‘als een directe verbinding naar de hemel.’

Nightwriter Nyx is er met teksten over herdenken die met een speciale vloeistof op de grond geschreven worden. “Deze gloeien op in het donker en vervagen naarmate ze er langer op staan. Het werkt een beetje als glow in the dark”, zegt Ivonne. Naar aanleiding van een kort gesprekje met woordkunstenaar Miesjel van Gerwen weet deze naadloos je gevoelens over je dierbare overledene te vangen in woorden en tekeningen. Deze zijn voor iedereen op beeld te volgen en krijg je of direct mee of worden later doorgestuurd.

Kunstenaar Marianne van Heeswijk gaat met iedereen die wil van afgedankte gebruiksvoorwerpen lichtcirkels bouwen die met elkaar het heelal verbeelden. Bij de vijver kun je zelf een drijflichtje maken in herinnering aan een dierbare. In de boomgaard op het terrein kun je een boodschap achterlaten op een houten plankje. Deze worden uitgelicht en op het einde van de avond mag het plankje mee naar huis. Een stoelmassage, gedichten lezen en/of schrijven, een Alle Zielen kaars kopen en ontsteken of online of ter plekke de speciaal ontworpen omwarmdas omdoen.

Het programma is dusdanig veelomvattend dat het onmogelijk is om het allemaal te benoemen. De boodschap is dan ook om erbij te zijn. Ivonne is blij met de hulp van de zeskoppige werkgroep en de vele vrijwilligers die zorgen voor een goed verloop van de avond. Helpende handjes zijn overigens nog steeds nodig. Ivonne: “We zijn nog op zoek naar mensen die tussen 18.00 uur en 20.00 uur of 20.00 uur en 22.00 uur willen helpen. Het is slechts twee uur. De overige tijd kunnen ze zelf gaan genieten van alles.” Voor aanmelding: allezielen2020@gmail.com

Herdenken kan en mag met een lach en een traan. Voor beiden is ruimte tijdens Alle Zielen. Alleen of met meer. Samen herinneren, elkaar ontmoeten, troosten, een arm om de schouder, maar ook met een lach vrolijk terugblikken en proosten op het leven. Voor kinderen/jongeren tot 17 jaar is geen kaartje nodig. Vanaf 18 jaar kost een kaartje € 8,-. Online te reserveren via www.allezielen.nl. Toegang tot het terrein is middels de huidige coronamaatregelen. Zie voor alle informatie de genoemde website.

Tekst: Wendy van Lijssel

Afbeelding
Ivonne v.d. Velden