Afbeelding
jangabriels fotografie

Bus Whisky wil de duurzaamste whisky ter wereld worden (6)

Ondernemend Bernheze

LOOSBROEK - Bus Whisky is de duurzaamste whiskystokerij van Nederland en één van de naar schatting vijftig ‘single estate’ whiskystokerijen ter wereld die ook echt hun eigen brouwgerst verbouwen. Hoewel dat het nieuwe Brabantse whiskylabel op voorhand uniek maakt in de wereld, reiken de ambities in Loosbroek verder: “We willen de duurzaamste whisky ter wereld worden.”

Kringlooplandbouw
Bus Whisky teelt samen met de Heische Hoeve ruim twintig hectare brouwgerst in de Maashorstregio. De brouwgerst voor de Brabantse whisky wordt al volledig zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gedaan en er worden standaard bloemrijke akkerranden ingezaaid. Maar de duurzaamheidsambities reiken verder. Bus Whisky wil uiteindelijk volledig biologisch brouwgerst gaan telen in een gesloten kringloop.

Afgelopen seizoen zijn daarvoor onder andere al experimenten gedaan met de onderzaai van witte klaver in de brouwgerst op zandgrond. Deze hebben tot doel om onkruid te onderdrukken, vocht vast te houden, de stikstofvastlegging te verhogen en koolstof vast te leggen in de bodem. Bovendien scheelt het bodembewerkingen en daarmee tijd, machine-uren, brandstof, structuurbederf en verbetert zo het bodemleven.

De overheid wil ook proberen meer granen in het bouwplan terug te krijgen in deze regio. Dit als vervanging van zeer intensieve en uitspoelingsgevoelige teelten zoals maïs. De overheid begint daar actief op aan te sturen.

De regio Noordoost-Brabant wil zich met AgroProeftuin de Peel ontwikkelen als het voorbeeldgebied voor de ontwikkeling van kringlooplandbouw; zowel provinciaal als (inter)nationaal toonaangevend. Dat past naadloos bij de duurzaamheidsambities van Bus Whisky. De Brabantse whiskystokers hebben daarom aan AgroProeftuin de Peel gevraagd om dit praktijkonderzoek verder te ondersteunen en komende jaren te helpen uitbouwen.