Afbeelding

‘Arbeidsmigranten: grootschalig huisvesten en integratie stimuleren’

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Bijna elke week is er een persgesprek van de gemeente en regelmatig schuift een van de redactieleden van DeMooiBernhezeKrant aan. Hierbij één onderwerp van het nieuws van het persgesprek dat deze ochtend plaatsvond. 

Regio Noordoost-Brabant heeft een handelingsperspectief opgesteld. Hiermee beogen de gemeentes meer uniformiteit te creëren in hun beleid aangaande arbeidsmigranten, tegenwoordig vaker internationale werknemers genoemd. In dit regionale handelingsperspectief zijn 47 uitgangspunten opgenomen, die de betrokken gemeenten zouden moeten meenemen in de implementatie van hun beleid. 

De gemeente Bernheze heeft in december 2020 haar beleid arbeidsmigranten vastgesteld. Legt men dit naast de regionale doelen, dan scoort de gemeente bij aanvang al een ruime voldoende. Opvallend is dat volgens het regionale beleid toezicht verplicht wordt gesteld vanaf honderd personen. De gemeente Bernheze voert dit beleid al ruim eerder, namelijk bij een groep van zeventig personen. Aandachtspunten die uit deze toetsing naar voren komen zijn met name registratie, informatievoorziening en dienstverlening. Het is in de gemeente momenteel niet precies bekend hoeveel arbeidsmigranten aanwezig zijn, en sinds wanneer. De verplichting tot registratie ligt bij de arbeidsmigranten en dit wordt met regelmaat niet bewerkstelligt. 

Volgens wethouder Rein van Moorselaar zullen er meer grote locaties moeten komen, zoals er al enkele van in Bernheze zijn, zoals bij teler Verkuijlen en kweker Van den Broek in Heeswijk-Dinther, en de Dintherseweg in Nistelrode. “Arbeidsmigranten verdienen goede huisvesting, integratie en participatie. Daarom willen we ze grootschalig kunnen huisvesten. In veel gevallen is de werkgever ook de huisvester, en dit gaat ten koste van de onafhankelijkheidspositie van de internationale werknemer. Bovendien vinden we het belangrijk dat de internationale werknemers meer gaan deelnemen in onze samenleving.” 

Een van de initiatieven die hiervoor op handen zijn is het MIP: een migratie-informatiepunt. Gedachte hiervan is dat arbeidsmigranten, huisvesters en werkgevers zich allen op dit punt kunnen melden. “Ik denk dat een dergelijk informatiepunt een must is”, laat de wethouder weten. Daarnaast deelt hij mee dat de gemeente ook de handhaving weer op wil gaan pakken, zoals zij dat enkele jaren geleden ook hebben gedaan. Van Moorselaar verwacht hieromtrent de komende maanden een uitvoeringsperspectief van de gemeente Bernheze.

Tekst: Monique van Strien